Dieta mediteraneană are efecte pe termen lung asupra sănătății

Autor: ROmedic

Dieta mediteraneană are efecte pe termen lung asupra sănătății

Un studiu realizat în cadrul unei colaborări a două universități din Marea Britanie a arătat că urmarea unei diete mediteraneene combinată cu exerciții fizice au efecte semnificative asupra stării de sănătate, care durează timp de 12 luni de la urmarea acestui regim alimentar.

Participanții, persoane cu vârsta peste 50 de ani, fără probleme de sănătate, au fost împărțiți în două grupe: una dintre ele a urmat o dietă cu alimente specific mediteraneene (multe fructe și legume proaspete, salate, ulei de măsline, pește, cereale integrale, nuci și un consum limitat de carne), la care s-au adăugat și antrenamente fizice medii ca intensitate, în timp ce a doua grupă s-a axat doar pe sport. După acest program, compararea rezultatelor celor două grupe în privința sănătății a indicat îmbunătățiri semnificative datorate dietei urmate, mai exact o mai bună circulație sanguină la nivelul celulelor endoteliale. Aceste celule căptușesc întregul sistem vascular, de aceea o îmbunătățire a funcției lor ar putea reduce riscul apariției unor boli cardiovasculare.

Chiar și după un an de la acest program efectele benefice ale dietei mediteraneene s-au păstrat. Cercetătorii consideră că o explicație ar fi modificările moleculare pe care acest regim alimentar le-a produs în organism.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare pentru reducerea și prevenirea cazurilor de boli cardiovasculare, prin posibilitatea de a menține sănătatea și buna funcționare a celulelor endoteliale. Combinat cu sportul, despre care s-a demonstrat în nenumărate rânduri că este benefic pentru sănătate, un stil alimentar mediteranen are efecte mult mai bune decât simpla activitate fizică, iar efectele pozitive se mențin pe termen lung.

 

Sursa:  Medical Xpress


Data actualizare: 11-11-2014 | creare: 11-11-2014 | Vizite: 1510
Bibliografie
Mediterranean diets have lasting health benefits, link: http://medicalxpress.com/news/2014-11-mediterranean-diets-health-benefits.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK