Dieta MIND și întârzierea declinului cognitiv după AVC

Dieta MIND și întârzierea declinului cognitiv după AVC
Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ar putea preveni sau întârzia declinul cognitiv prin adoptarea unei diete sărăce în sodiu, dar bogată în alimente dense în nutrienți precum vegetalele cu frunze verzi și fructele de pădure. Este concluzia unui studiu prezentat pentru prima oară în cadrul International Stroke Conference 2018.

În rândul supraviețuitorilor accidentelor vasculare cerebrale rata de demență este aproape dublă în comparație cu cea a populației generale.

Comparativ cu rata pierderii neuronale ce se produce inevitabil odată cu îmbătrânirea fiziologică, consecințele unui AVC ischemic sunt echivalente pierderii neuronale ce corespunde îmbătrânirii cu 3.6 ani pentru fiecare oră în care nu se intervine asupra simptomelor accidentului vascular cerebral.

Date rezultate din studiul Framingham - unul dintre cele mai extensive studii ce a adus informații substanțiale pentru epidemiologia bolilor cardiovasculare și factorii de risc asociați – sugerează că aproximativ 20% dintre supraviețuitorii post-AVC dezvoltă demență în decursul a 10 ani de la evenimentul cerebrovascular.

Studii ample precum Nurses' Health Study și Framingham au evidențiat importanța stilului de viață, implicit a dietei, pentru prevenția accidentului vascular cerebral. Alte analize separate sugerează inclusiv rolul alimentației echilibrate în prevenția secundară a atacului vascular cerebral, respectiv beneficiile aderării la dieta Mediteraneană sau DASH în prevenția demenței.

Citește pe larg:
Dieta Mediteraneană 
Dieta DASH


Principiile dietei MIND

Dieta MIND încurajează consumul zilnic a minimum 3 porții de cereale integrale, respectiv a 6 porții de vegetale cu frunze verzi și 2 porții de fructe de pădure pe săptămână, precum și consumul regular al altor alimente dense în nutrienți precum legumele, fructele, peștele, carnea slabă de pui, leguminoase și oleaginoase.

De asemenea recomandă consumul de ulei de măsline ca sursă principală de grăsimi din dietă și în funcție de preferințe, maximum o porție de alcool pe zi.

Printre alimentele de evitat sau care trebuie consumate ocazional se numără carnea roșie procesată, produsele reconstituite din carne, alimentele de tip junk-food, brânzeturile procesate grase, deserturile, în special cele din comeț și grăsimile saturate industriale, respectiv grăsimile animale în exces.

Citiți pe larg despre principiile dietei MIND în articol. 

Date despre studiu

La studiul de față au fost incluși 106 de participanți la studiul MAP (Rush Memory and Aging Project) cu vârsta medie de 82.8 ani și s-a urmărit identificarea unei asocieri între dietă și rata declinului cognitiv la suprviețuitorii post-accident vascular cerebral.

Cercetătorii au constatat că participanții care au aderat la majoritatea principiilor dietei MIND au asociat reducerea statistic semnificativă a declinului cognitiv în general, al cogniției globale și a memoriei semantice în particular. Viteza de percepție s-a ameliorat de asmenenea.

Conservarea funcției cognitive joacă un rol cheie pentru îmbunătățirea calității vieții și a abilității de a trăi independent în rândul supraviețuitorilor accidentului vascular cerebral.

Rezultatele au fost ajustate în funcție de factori precum riscul pre-existent crescut de demență, vârstă, sex, nivel de educație, status APOE4, aport caloric, status fumător, activitate cognitivă și grad de activitate fizică, toate cu posibil impact asupra ratei de declin cognitiv.

Laurel J. Cherian, neurolog vascular și autoare a studiului afirmă că..

Rezultatele trebuie tratate cu precauție având în vedere numărul mic de participanți și necesită validarea prin studii suplimenatare.

Între timp intervenția dietetică ce presupune creșterea aportului de fructe și vegetale cu frunze verzi bogate în antioxidanți – fructe de pădure, spanac, kale – și a grăsimilor „sănătoase” din pește, oleaginoase, ulei de măsline, ouă, este esențială pentru toți pacienții după un accident vascular cerebral.

Motivele medicale sunt un factor motivațional puternic pentru modificarea stilului de viață, iar manipularea dietei este o armă foarte potentă din arsenalul teraputic atât pentru prevenția accidentului vascular cerebral, dar și pentru prevenția secundară post-AVC, mai precis a declinului cognitiv și al demenței.


Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 06-03-2018 | creare: 06-03-2018 | Vizite: 382
Bibliografie
MIND Diet May Slow Cognitive Decline in Stroke Survivors, link: https://www.medscape.com/viewarticle/891957
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.