Dieta vegană poate preveni diabetul zaharat tip 2?

Dieta vegană poate preveni diabetul zaharat tip 2?

©

Autor:

Dieta vegană poate preveni diabetul zaharat tip 2?
Modificarea stilului de viață È™i al celui alimentar este recomandarea principală pentru reducerea riscului de boli metabolice. Aceasta presupune inclusiv creÈ™terea aportului de fructe, vegetale, leguminoase È™i cereale integrale, în cederea creÈ™terii aportul semnificativ de fibre, vitamine, minerale È™i fitonutrienÈ›i.

Studii anteriore au remarcat o reducere semnificativă a prevalenÈ›ei diabetului, cu 46% până la 74%, în rândul persoanelor care au adoptat un stil de viață vegan ce presupune excluderea totala a alimentelor de origine animală, comparativ cu o dietă omnivoră.

Rezultatele studiului publicat în jurnalul online Nutrients fac referire la modificările pozitive ale dietei vegane hipocalorice, sărace în grăsimi (reprezentând circa 10% din totalul caloric), observate la adulÈ›i cu supraponere sau obezitate, fără istoric de diabet. Printre acestea se numără diminuarea adipozității viscerale, îmbunătățirea semnificativă a funcÈ›iei celulelor beta-pancreatice care secretă insulina È™i ameliorarea insulinorezistenÈ›ei.

75 de adulÈ›i, dintre care 67 erau femei, cu valoarea indicelui de masă corporală situată între 28 È™i 40 kg/m2, corespunzătoare supraponderii sau obezității, au luat parte la un trial randomizat controlat cu o durată de 16 săptămâni. În total, doar 73 (96%) dintre participanÈ›i au finalizat studiul. (1)

Modificările metabolice observate ridică noi semne de întrebare dacă dieta vegană – care presupune aportul exclusiv de alimente de origine vegetală: fructe, legume, leguminoase È™i cerele integrale - ar putea constitui un tipar alimentar recomandat pentru prevenÈ›ia diabetului de tip 2.

Dieta vegană vs dieta omnivoră

Fiecare tipar alimentar prezintă avantajele și dezavantajele sale.

Veganii, comparativ cu omnivorii, consumă cantități semnificativ mai mari de fructe È™i vegetale, ceea ce conduce la un aport superior de fibre, vitamina C, E, acid folic, magneziu, antioxidanÈ›i È™i fitochimicale, asociate cu normalizarea profilului lipidic, reducerea incidenÈ›ei atacului vascular cerebral, reducerea riscului de mortalitate din cauze precum infarctul miocardic È™i accidentul vascular cerebral. De asemenea, dieta vegană presupune È™i un aport crescut de cereale integrale, soia È™i oleaginoase, cu efecte cardioprotective recunoscute. 

La polul opus, consumul exclusiv de alimente de origine vegetală nu poate asigura un aport adecvat al unor nutrienÈ›i cheie din dietă precum acizii graÈ™i polinesaturaÈ›i Omega-3 (EPA, DHA), vitamina D, fierul, vitamina B12 È™i zincul, care se găsesc predominant sau exclusiv în alimentele cu proveniență animală. (2)

DeÈ™i în studii izolate dietele vegetariene, în mod particular dieta vegană, È™i-au demonstrat eficienÈ›a în reducerea incidenÈ›ei evenimentelor cardiovasculare È™i a factorilor de risc precum obezitatea, diabetul È™i hipertensiunea, din perspectiva macro de fapt s-a observat doar modificarea cauzelor de mortalitate. Astfel cei care aderă la acest stil de alimenÈ›ie care exclude în totalitate produsele de proveniență animală ar putea fi mai predispuÈ™i la apariÈ›ia bolilor neurodegenerative în detrimentul afecÈ›iunilor cardiovasculare, atribuite alimentaÈ›iei de tip omnivor. (3)

Sunt bărbații vegetarieni mai predispuși depresiei?

Rezultatele studiului trebuie tratate cu extremă precauție!

Efectele metabolice observate în studiu se datorează cel mai probabil reducerii indicelui de masă corporală care corespunde cu diminuarea compartimentului adipos în general È™i al adipozității viscerale în mod particular. Caracteristicile dietei vegane care ar pute favoriza aceste efecte sunt aportul caloric semnificativ mai redus, consumul scăzut al grăsimilor saturate, al colesterolului, respectiv creÈ™terea aportului de fibre È™i fitonutrienÈ›i, comparativ cu dieta omnivoră normală.

Trebuie luat în considerare faptul că studiul s-a desfășurat o perioadă limitată de timp pentru a luat în calcul instalarea unor posibile deficite nutriÈ›ionale, fiind dificil de apreciat efectele pe termen lung ale unei astfel de diete. De asemenea, pe durata trial-ului, veganii au beneficiat de suplimentare cu vitamina B12 È™i acizi graÈ™i Omega-3 esenÈ›iali - EPA (acid eicosapenntaenoic) È™i DHA (acid docosahexaenoic) care se găsesc exclusiv în sursele animale.

Deoarece participanÈ›ii la studiu au fost reprezentaÈ›i de indivizi foarte motivaÈ›i să facă o schimbare substanÈ›ială în stilul de viață È™i implicit în dietă, rezultatele studiului nu sunt reprezentative pentru populaÈ›ia generală, ci pentru populaÈ›ia clinică care are ca obiectiv reducerea greutății.

În concluzie..

Corect suplimentată, dieta vegană poate constitui un tipar alimentar sănătos, util în prevenÈ›ia bolilor metabolice, inclusiv a diabetului zaharat, prin controlul eficient al factorilor de risc (obezitate, hipertensiune, dislipidemie, hiperglicemie, hiperinsulinemie, insulinoresistență). Dar la fel È™i o dietă omnivoră echilibrată caloric, în care predomină aportul de vegetale, fructe, cereale integrale, leguminoase, oleaginoase, iar alimentele de origine animală sunt consumate cu moderaÈ›ie pentru a asigura un aport adecvat de nutrienÈ›i, inclusiv cei deficitari în dieta vegană: calciu, fier, zinc, vitamina D, acizi graÈ™i esenÈ›iali Omega-3.

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 06-03-2018 | creare: 06-03-2018 | Vizite: 1508
Bibliografie
(1) Vegan Diet Rapidly Improves Type 2 Diabetes Markers in adults, link: https://www.medscape.com/viewarticle/893125#vp_1
(2) Health effects of vegan diets, link: https://academic.oup.com/ajcn/article/89/5/1627S/4596952
(3) Healthy Plant-Based Diet. What Does it Really Mean?, link: https://www.onlinejacc.org/content/70/4/423?sso=1&sso_redirect_count=1&access_token=
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O scădere în greutate cu câteva kilograme înjumătățeÈ™te riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2
  • Dieta vegană remodelează metabolismul la copiii mici (studiu)
  • O dietă bazată pe consumul de fructe reduce riscul de diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum