Dietoterapia

©

Autor:

Dietoterapia
Pe măsură ce interesul nostru față de ceea ce mâncăm devine tot mai ridicat, terapiile alternative bazate pe un regim alimentar specific atrag tot mai mulți simpatizanți.

Dietele alimentare sunt propuse nu doar pentru menținerea sănătății, ci merg mai departe de atât, oferind soluții de vindecare simple și la îndemână chiar pentru afecțiuni grave, cum este cancerul. Ne putem baza însă pe aceste regimuri alimentare, care diferă de la o teorie la alta?

Dieta alimentară ca metodă alternativă de vindecare

Buna funcționare a organismului și sănătatea noastră sunt strâns legate de stilul alimentar (ce alimente consumăm, cu ce frecvență, în ce cantități, ce obiceiuri legate de servirea mesei avem etc.).  Nutriția este un domeniu intens studiat astăzi și în același timp un subiect care stârnește numeroase polemici, dovadă stând numeroasele diete pe care le avem la dispoziție pentru a slăbi, pentru a ne îmbunătăți stilul de viață sau chiar pentru a ne vindeca de unele boli.

Regimul alimentar este de cele mai multe ori recomandat și de medici în cazul unor afecțiuni despre care se știe cu certitudine că alimentația poate îndepărta cauzele sau ameliora simptomele.

Unele terapii alternative fac din dieta metoda principală de vindecare, înlocuind tratamentul medical cu un anumit regim alimentar, considerat a fi cel puțin la fel de eficient împotriva bolii.

Principalele diete alternative pentru vindecare

Există numeroase diete și regimuri alimentare alternative disponibile. În continuare sunt prezentate câteva dintre cele mai populare diete recomandate de terapeuții medicinei alternative:

Dieta în terapia Gerson

Terapia Gerson propune o dietă restrictivă, bazată pe un consum ridicat de sucuri naturale (minim 13 pahare pe zi), la care se adaugă un stil alimentar raw vegan (renunțarea la alimentele de origine alimentară și cele procesate termic). Terapia este considerată eficientă dacă dieta alimentară este completată și cu clisme pe bază de cafea, cu rol de eliminarea a toxinelor din organism. (1), (2)
Mai multe despre validitatea terapiei Gerson găsiți aici.

Dieta în medicina tradițională chineză

Alimentația ocupă un loc central în concepția medicinei tradiționale chineze despre sănătate, pentru că dieta ar fi unul dintre factorii care pot influența dinamica celor două forțe importante – yin și yang. Medicina chineză nu propune un regim universal valabil pentru toate afecțiunile, dimpotrivă, alimentația este personalizată și recomandată în funcție de anumite aspecte: simptomele pe care le manifestă pacientul, boala de care suferă, constituția pacientului și anotimpul când dieta este urmată. Fiecare aliment are anumite indicații terapeutice, o temperatură și o valoare energetică (modul și direcția în care influențează forța energetică qi). Toate alimentele sunt luate în considerare: fructe, legume, carne, produse lactate, ouă, condimente, plante etc. În funcție de toate aceste caracteristici se realizează un regim alimentar care să satisfacă toate cerințele terapiei. (3), (4)

Dieta alcalină

Dieta alcalină propune consumul de alimente considerate a avea capacitatea de a aduce pH-ul organismului la un nivel optim și a modifica aciditatea sângelui. Această dietă împarte alimentele în două categorii: cele care produc reacții alcaline la nivelul organismului și cele care produc reacții acide. De preferat, spune această dietă, este să alegem alimentele din prima categorie (fructe și legume crude), pentru a menține alcalinitatea sângelui. Dieta este folosită nu doar pentru menținerea sănătății, unii bolnavi o folosesc ca metodă de tratament pentru unele boli grave, precum cancerul, chiar dacă principiile și eficiența sa nu sunt demonstrate. (5)

Dieta în terapia Breuss

Constă într-un regim alimentar bazat exclusiv pe sucuri și ceaiuri din fructe, legume și plante pe o perioadă de 42 de zile, timp în care sunt evitate orice alte alimente, în special cele solide. Această cură pretinde că poate vindeca diferite tipuri de cancer, pentru că privează tumoarea de sursa sa de hrană – proteinele din alimentele solide. (6)

Dieta macrobiotică

Este un stil alimentar de influență asiatică, care susține că alimentele indicate spre a fi consumate sunt cele care au proprietatea de a restabili echilibrul dintre yin și yang în organism. (7)

Argumente pro și contra dietelor alimentare alternative

Argumente pro

  • unele diete propun orientarea spre alimentele care conțin elemente nutriționale importante pentru organism și îndepărtarea de cele nocive
  • în cazul unor afecțiuni, dacă sunt urmate împreună cu tratamentul medical (devenind astfel diete complementare) și deci aprobate de un medic, unele diete pot ameliora anumite simptome
  • uneori dietele funcționează prin schimbarea stilului de viață asociat (renunțarea la fumat, la alcool, activitatea fizică etc.), nu neapărat prin alimentele consumate

Argumente contra

  • efectele secundare ale unei diete alimentare pot fi extrem de grave, mai ales dacă dieta este drastică și/sau este urmată pe termen lung; în plus, un corp slăbit de boală va reacționa diferit de un organism sănătos atunci când este deprivat de substanțele nutritive necesare bunei funcționări
  • o dietă restrictivă va duce la deficite de substanțe nutritive, în timp ce consumul ridicat de vitamine, minerale și alte elemente ar putea face mai mult rău decât bine sau ar compromite tratamentul convențional, dacă cele două sunt administrate simultan (8)
  • unele produse „naturale”, cum ar fi suplimentele pe bază de plante, nu respectă normele de siguranță în recoltarea materiei prime, ambalarea și depozitarea produsului final; totodată, acestea pot fi contaminate cu bacterii, pesticide etc.
  • multe dintre dietele alternative care pretind că pot înlocui tratamentul medical nu sunt demonstrate științific, iar principiile pe care le au la bază sunt eronate
  • unele diete selectează alimentele pe care le recomandă pacienților în funcție de cu totul alte criterii și proprietăți decât cele fizice și nutritive; sunt preferate dimpotrivă, caracteristicile metafizice ale mâncării, chiar dacă acestea nu sunt demonstrate științific (7)

Decizia de a urma o anumită dietă ne aparține. Dacă dorim să o folosim ca pe o metodă de tratament, este indicat să consultăm și medicul, pentru a ne feri de posibilele pericole de care nu suntem conștienți.

Data actualizare: 10-10-2014 | creare: 27-06-2007 | Vizite: 15257
Bibliografie
(1)The Gerson Therapy, link: https://gerson.org/gerpress/the-gerson-therapy/
(2)Scientific Basis of Coffee Enemas, link: https://gerson.org/pdfs/How_Coffee_Enemas_Work.pdf
(3)One of the 5 major branches of Traditional Chinese Medicine is Food Therapy, link: https://www.tcmecc.org/foodtherapy.htm#top
(4)What are dietary therapies?, link: https://www.takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/dietary-therapies
(5)alkaline diet, link: https://www.skepdic.com/alkalinediet.html
(6)The Cancer Killer, link: https://breusstreatment.com/rudolf-breuss-treatment/
(7)macrobiotic, link: https://www.skepdic.com/macrobiotics.html
(8)Alternative and complementary diet therapies, link: https://www.derbyhospitals.nhs.uk/easysiteweb/getresource.axd?assetid=6823&type=0&servicetype=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta nesănătoasă și mortalitatea din cauze cardiometabolice
  • HAPIfork – furculița inteligentă care îți monitorizează porțiile
  • Dietele low-carb vs. low-fat și predispoziția genetică pentru obezitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum