Diferenţe cerebrale între femei şi bărbaţi

Autor:

Diferenţe cerebrale între femei şi bărbaţi
Cercetătorii de la Clinicile Amen (California) au realizat cel mai amplu studiu în care s-au folosit tehnici de imagerie funcţională cerebrală de până acum, având ca scop compararea diferenţelor dintre creierul feminin şi cel masculin.

Cercetătorii au analizat prin intermediul imageriei cerebrale 119 voluntari sănătoşi şi 26 683 de pacienţi care prezentau tulburări psihiatrice (traume cerebrale, tulburare bipolară, schizofrenie, ADHD şi tulburări ale dispoziţiei). În total, 128 de regiuni cerebrale au fost investigate, în timp ce participanţii se aflau în stare de repaus şi în timp ce realizau o sarcină de concentrare a atenţiei.

S-a observat că în cazul femeilor, creierul prezenta o activitate mult mai intensă în anumite regiuni comparativ cu bărbaţii, în special la nivelul cortexului prefrontal (implicat în concentrare şi controlul impulsurilor) şi a zonelor limbice (implicate în dispoziţie şi anxietate). La bărbaţi, zonele cerebrale mai active decât la femei au fost centrii vizuali şi de coordonare.

Fluxul sanguin crescut la nivelul cortexului prefrontal ar putea explica de ce femeile au o capacitate mult mai mare de empatie, intuiţie, auto-control, colaborare decât bărbaţii, în timp ce fluxul sanguin ridicat din zonele limbice ar explica parţial de ce ele sunt mai vulnerabile la anxietate, depresie, insomnie şi tulburări alimentare.

Autorii consideră că diferenţele cuantificabile pe care le-au identificat între creierul feminin şi cel masculin sunt importante pentru înţelegerea riscurilor de boli neurologice  asociate cu genul. De exemplu, femeile prezintă o rată mai mare de boală Alzheimer, depresie şi tulburări de anxietate, în timp ce bărbaţii sunt mai afectaţi de ADHD, probleme de comportament şi risc de detenţie.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Alzheimer's Disease.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 08-08-2017 | creare: 08-08-2017 | Vizite: 512
Bibliografie
Women have more active brains than men, link: https://medicalxpress.com/news/2017-08-women-brains-men.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apatia la vârsta a treia ar putea indica micșorarea creierului
  • O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK