Distribuitorii au sistat livrarea de medicamente

Data publicării: 07-10-2008

Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) si Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) au anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca au sistat aprovizionarea cu medicamente pana cand Ministerul Sanatatii Publice va actualiza preturile medicamentelor.
Ei sustin ca se afla in imposibilitatea financiara de a continua importul si distributia angro a medicamentelor de import, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor acestora.
Reprezentantii ADMR si ADIM spun ca, potrivit legislatiei in vigoare, Ministerului Sanatatii ii revine obligatia explicit formulata de ajustare trimestriala pe baza de catalog a preturilor pentru medicamentele romanesti si din import avizate, la cursul de schimb valutar aferent fiecarei valute.
In ultimele 18 luni, nu a avut loc nicio ajustare a pretului medicamentelor din import, cursul valutar la care se realizeaza in continuare calculul preturilor fiind cel din martie 2007, si anume de 3,32 lei/euro, a precizat Robert Popescu, presedintele ADIM.
El a adaugat ca in conditiile in care moneda nationala a inregistrat o depreciere accelerata in ultimele zile, ajungand la un curs de 3,94 lei/euro, distribuitorii ar trebui sa opereze cu marje negative pentru a pune pe piata medicamentele compensate si gratuite ce provin din import.
Comparand preturile de achizitie a medicamentelor din import cu preturile rezultate din aplicarea marjelor reglementate, distribuitorii angro ar fi in situatia sa vanda, la randul lor, sub pretul de achizitie, a explicat presedintele ADIM.
"Am facut pana acum nenumarate demersuri pe langa Ministerul Sanatatii Publice, prin care nu am cerut decat respectarea si aplicarea legislatiei existente, respectiv revizuirea trimestriala a preturilor. Din nefericire, domnul Ministru Eugen Nicolaescu a refuzat in mod repetat reactualizarea preturilor la cursul de schimb valutar real", a declarat Viorel Vasile, presedintele ADMR.
"Distribuitorii au inregistrat importante pierderi financiare in ultima perioada, iar acum ne regasim in imposibilitatea de a mai sustine financiar importul si distributia medicamentelor", a declarat Robert Popescu.
In plus, la devalorizarea cursului valutar se adauga toate costurile aferente activitatii de distributie angro de medicamente ale caror preturi au crescut vertiginos.
Distribuitorii spun ca singura solutie pentru a rezolva situatia este reajustarea preturilor medicamentelor la pretul actual, altfel se anunta o criza foarte grava. Ei sustin ca au cerut, in repetate randuri, ministrului Sanatatii sa faca acest lucru, dar acesta a refuzat, desi reprezentantii distribuitorilor au prezentat, la vremea respectiva, solutii precum reducerea adaosului. Distribuitorii spun ca au renuntat la procentul de 10% care se acorda pentru eventualele fluctuatii de curs valutar, cu conditia ca preturile sa se recalculeze trimestrial.
Ministrul Nicolaescu a declarat ca incearca sa gaseasca solutii si ca a stabilit un calendar de intalniri pentru perioada urmatoare, astfel incat sa nu existe probleme in aprovizionarea cu medicamente. Eugen Nicolaescu a precizat ca in prezent nu sunt probleme de aprovizionare.
"Cred ca in scurt timp vom avea solutii acceptabile. Nu doresc cresterea preturilor, vreau sa pastrez accesul populatiei la medicamente", a spus Nicolaescu.
El a adaugat ca dintre cei 4,5 milioane de pensionari, 3,5 milioane beneficiaza de retete compensate.
Sursa: Agerpres, 07-10-2008, Vizualizari 456
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.