Doar o treime dintre bolnavii de cancer din Romania au acces la terapiile inovative

Data publicării: 28-06-2007

O comparatie globala asupra accesului pacientilor la noile terapii in cancer reflecta mari inegalitati intre diferite tari, a aratat, joi, in cadrul conferintei de presa prilejuite de Forumul Healthcare cu tema ”Accesul populatiei la tratamente de ultima generatie” , dr. Nils Wilking, de la Institutul Karolinska din Suedia , unul dintre autorii Raportului ”Karolinska”.
    Dr. Nils Wilking a spus ca nu cunoaste direct situatia din Romania, dar, din informatiile primite, numai o treime dintre bolnavii de cancer din Romania au acces la noile tratamente. El a precizat ca Romania nu a fost inclusa in raportul amintit, dar se studiaza posibilitatea includerii ei intr-un alt proiect dedicat celor mai  noi state primite in U.E., intrucat acest lucru este benefic pentru noua Europa. 
    Raportul realizat de Dr. Nils Wilking, specialist oncolog la Karolinska Institute din Stockholm si Dr. Bengt Jönsson, director al Centre for Health Economics de la Stockholm School of Economics, reprezinta o actualizare si o imbunatatire a raportului publicat anterior de aceeasi autori, in 2005.
    Noul raport se refera la 25 de tari, intre care Australia, Canada, Noua Zeelanda, Japonia, Africa de Sud si SUA, precum si la 19 tari europene, cu o populatie totala de 984 de milioane, si analizeaza accesul pacientilor la 67 medicamente inovatoare anti-cancer.
     Documentul arata ca Austria, Franta, Elvetia  si  SUA detin o pozitie fruntasa in utilizarea noilor medicamente in cancer, Franta inlocuind Spania ca pozitie fata de primul raport publicat in 2005.
    Potrivit dr.Wilking, introducerea noilor terapii in cancer este “redusa si inceata” in Noua Zeelanda, Polonia, Cehia, Africa de Sud si Marea Britanie. El a adaugat ca cele mai mari diferente in introducerea noilor terapii pe piata apar in cazul terapiilor pentru cancerul colorectal si cel pulmonar, acestea fiind printre primele cauze de mortalitate prin cancer, atat la barbati, cat si la femei.
    “Am descoperit ca, in SUA, supravietuirea pacientilor este legata in mod semnificativ de introducerea noilor terapii. Dintr-o perspectiva europeana am observat diferente de acces la terapie, care se reflecta in datele de supravietuire in cinci mari state europene: Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie.
    Franta are cea mai inalta rata de supravietuire la cinci ani pentru toate tipurile de cancer: 71% pentru femei si 53% pentru barbati. Raportul arata, de asemenea, ca, in Franta, Spania, Germania si Italia, 51-52% dintre pacientii cu cancer au fost tratati cu medicamente lansate dupa 1985, in timp ce numai 40% dintre pacientii din Marea Britanie au avut acces la aceste medicamente”, a spus dr. Wilking.
    In ceea ce priveste imbunatatirea supravietuirii pacientilor cu accesul la noile terapii in cancer, ”aproape jumatate din imbunatatirea in rata de supravietuire la doi ani observata in perioada 1992 – 2000 in 50 de centre din SUA, poate fi atribuita noilor terapii. De asemenea, in 20 de tari din UE si SUA , intre 1995 si 2003 , aproximativ o treime din scaderea numarului de decese prin cancer poate fi atribuita folosirii noilor terapii”, afirma Dr. Wilking.
    El a opinat ca pentru rezolvarea inechitatii accesului la tratament, factorii de decizie si autoritatile in domeniul politicilor de sanatate trebuie sa ia masuri pentru rezolvarea acestor inegalitati, astfel incat accesul la terapiile noi sa nu mai fie conditionat de tara de origine a pacientului”.
    Referitor la cheltuieli, dr. Wilking a subliniat ca, desi cancerul reprezinta a doua sau a treia boala in majoritatea tarilor, cheltuielile pentru ingrijirile medicale alocate sunt intr-o proportie semnificativ mai mica decat  procentul ocupat de cancere din totalul afectiunilor. “5-6% din totalul cheltuielilor de sanatate sunt alocate pentru cancer; din acestea numai 10-20% reprezinta cheltuielile cu medicamentele; costurile medicamentelor anti-cancer reprezinta, pe de alta parte, numai 5% din totalul cheltuielilor cu medicamentele, pentru toate bolile.
     Cercetarea in domeniul cancerului isi continua insa cursul, noi medicamente si terapii sunt asteptate in urmatorii ani. Fiecare tara trebuie sa isi faca planuri pentru a stabili cum va include aceste noi terapii in cadrul sistemelor de sanatate si cum vor plati pentru ele”, considera autorul raportului.
    Raportul scoate, de asemenea, in evidenta un dezechilibru intre Europa si SUA in proportia investitiilor publice alocate in cercetarea din domeniul cancerului.
    Intre recomandarile propuse de autorii raportului, dr. Nils Wilking a amintit: reducerea perioadei de evaluare a autorizatiilor de punere pe piata a noilor medicamente din domeniul cancerului; garantia faptului ca, odata aprobat, medicamentul este disponibil la nivel national, fara nici o amanare din cauza negocierilor legate de pret si compensare; asigurarea unei evaluari rapide economice sau de tehnologie pentru a facilita accesul pacientilor; asigurarea de fonduri adecvate pentru noile medicamente in cadrul sistemului de sanatate si la nivelul bugetelor de spital, preferabil pe baza unei planificari prealabile, in mod pro-activ si nu reactiv.
Sursa: Rompres, 28-06-2007, Vizualizari 777
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.