ROmedic Cabinete medicale Pianu de Jos Cabinete Dependență & toxicologie Dependență & toxicologie Pianu de Jos

Recunoasterea dependentei

 

Multi dintre pacientii cu probleme de adictie nu se prezinta pentru tratament decat dupa foarte mult timp de la instalarea dependentei. Fie ca pacientul isi recunoaste problema fata de el sau nu, de cele mai multe ori nu o recunosc fata de membrii familiei, fata de prieteni, uneori nici chiar fata de specialisti.

 

Daca va aflati in situatia in care cineva apropiat va spune ca va confruntati cu o problema si ca ar fi util sa consultati un psiholog sau un psihiatru, in primul rand, nu va simtiti atacat, nu sunteti criticat ci e o dovada de grija, o tendinta de a va ajuta. In al doilea rand, reflectati! Ganditi-va daca s-a schimbat comportamentul dumneavoastra in ultima perioada. Ati observat sa fiti deosebit de preocupat sa va satisfaceti nevoia sau dorinta de a consuma alcool/droguri? Dincolo de acest lucru, daca observati ca pentru a obtine acelasi efect, trebuie sa cresteti cantitatea de alcool/droguri sau daca stopati utilizarea acestora se instaleaza simptome de sevraj, atunci puteti fi sigur ca este o problema de dependenta si cu cat interveniti mai repede, cu atat aveti sanse mai mari de recuperare completa.

 

Odata cu dependenta instalata, s-ar putea sa observati ca ati inceput sa nu va mai puteti respecta angajamentele, nu va mai indepliniti responsabilitatile si incep sa apara probleme in functionarea sociala, probleme la serviciu, acasa, la scoala. De asemenea,  scade calitatea somnului, apar tulburari de concentrare, tulburari de memorie, fluctuatii de dispozitie, schimbari bruste in comportament. Cei care se confrunta cu probleme de adictie, adesea isi pierd motivatia, devin apatici, se izoleaza, iar starea fizica de sanatate de degradeaza, lasandu-si amprenta si asupra aspectului fizic.

 

Nu va lasati prada fricii si cautati ajutor! Dependenta poate fi depasita!

 
Programare