Doi copii de 3 şi 8 ani şi doi adulţi, răniţi în telecabinele din Bâlea, internaţi în spitalele din Sibiu

Data publicării: 29-05-2017

Doi fraţi, un băiat de trei ani şi sora lui de opt ani, precum şi alţi doi adulţi, o femeie şi un bărbat, sunt internaţi în două spitale din Sibiu, fără să aibă vieţile puse în pericol, după ce au fost răniţi în cele două telecabine care s-au defectat, duminică, în zona turistică Bâlea din Munţii Făgăraş, potrivit medicilor.

Şapte persoane au fost rănite la Bâlea în telecabine şi aduse la spitale în Sibiu, susţin medicii de la cele două spitale.

Cei doi copii se află internaţi la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.

"Este vorba de doi copii, doi fraţi. Un băieţel de trei anişori şi o fetiţă de opt anişori care au fost răniţi când s-au izbit telecabinele. Fetiţa este cu o contuzie la nivelul genunchiului, dar este bine, nu sunt probleme. Amândoi sunt în afara oricărui pericol. Băieţelul are o plagă de piramidă nazală, nu ştim dacă şi fractură, încă se fac investigaţii la Urgenţă. Şi probabil că băieţelul va rămâne internat pe Chirurgie la noi", a declarat pentru AGERPRES, medicul Ioana Mătăcuţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

Alţi doi adulţi, un bărbat şi o femeie din Norvegia, sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

"La Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au ajuns în total 5 pacienţi, toţi conştienţi, dintre care un bărbat şi 4 femei. Bărbatul a fost diagnosticat cu fractură de rotulă şi va rămâne internat în cadrul Secţiei Clinice Ortopedie. Cele patru femei sunt din Bucureşti, Sibiu, Ungaria şi Norvegia. Pacienta din Norvegia, în vârstă de circa 60 de ani, va rămâne, de asemenea, internată, fiind diagnosticată cu traumatism toraco-lombar şi fracuri costale. Celelalte 3 femei au fost diagnosticate cu traumatisme şi contuzii, nu au nevoie de internare şi vor pleca cu recomandări", a anunţat Decebal Todăriţă - purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

Unul din cei şapte răniţi - o femeie - a fost transportată cu elicopterul de la Bâlea Lac la Sibiu, restul răniţilor fiind aduşi la spitale cu ambulanţe SMURD.

"Echipajul elicopterului SMURD a acordat îngrijiri medicale de urgenţă unei femei care prezenta dureri la membre, aceasta fiind transportată la spitalul din municipiul Sibiu", a declarat Ramona Nistor, purtător de cuvânt al ISU Sibiu.

În urma incidentului de duminică au fost afectaţi 39 de turişti din ţară şi străinătate. Dintre aceştia, 7 au fost răniţi, iar restul de 32 au fost evacuaţi.

Turiştii nu au mai putut coborî de la 2.000 de metri altitudine cu telecabina, pentru că transportul pe cablu a fost oprit, iar pe Transfăgărăşan în unele zone există un strat de şase metri înălţime de zăpadă, a precizat pentru AGERPRES, prefectul judeţului Sibiu, Lucian Radu.

Duminică, la Bâlea Lac şi la Bâlea Cascadă, şapte turişti au fost răniţi în două telecabine care nu au putut opri la timp, pasagerii izbindu-se de pereţii acestora, potrivit primelor informaţii oficiale.

Telecabina de la Bâlea este deţinută de o societate comercială privată şi este singurul mijloc de transport care face legătura, în această perioadă, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, până la peste 2.000 de metri altitudine.

Nu este pentru prima dată când sunt probleme cu telecabina de la Bâlea. În ianuarie 2016 a avut loc cea mai mare operaţiune de evacuare a turiştilor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, din cauză că telecabina se blocase. Un număr de 70 de turişti, din care 45 de copii, au fost transportaţi atunci cu elicopterele de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă, pentru a putea ajunge acasă.
Sursa: Agerpres, 29-05-2017, Vizualizari 86
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.