Dolj: Unele cabinete de medicină de familie din Craiova s-ar putea închide după ce CL a majorat redevenţa de 50 de ori

Data publicării: 20-01-2017

Mai multe cabinete de medicină de familie din Craiova s-ar putea afla în imposibilitatea de a-şi mai desfăşura activitatea după ce Consiliul Local a decis majorarea redevenţei de circa 50 de ori pentru spaţiile cu această destinaţie din cele 11 imobile care aparţin municipalităţii, a declarat pentru AGERPRES dr. Adriana Dogaru, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj.

Potrivit sursei citate, în baza unei hotărâri a CL Craiova din mai 2016, redevenţa pentru aceste spaţii a fost majorată de la 1 euro/mp/an la circa 3,5 euro/mp/lună, iar medicii trebuie să plătească retroactiv chiria la nivelul majorat pe tot anul 2016.

"Medicilor de familie care au spaţiile concesionate de la Primăria Craiova le-au fost majorate chiriile foarte mult, cam de 50 de ori faţă de cât plăteau, şi au fost obligaţi să semneze, la 1 ianuarie 2017, retroactiv cu 1 ianuarie 2016. Din moment ce nu am fost chemaţi să semnăm actul adiţional, eu nu ştiu dacă este legal să se perceapă majorările din urmă. La nivelul Craiovei, cred că sunt în jur de 200 de medici în această situaţie", a spus dr. Adriana Dogaru.

Preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj a mai afirmat că spaţiile în care funcţionează cabinetele de medicină de familie aparţin fie CJ Dolj, fie CL Craiova, iar chiria percepută de CJ este de 3 lei/mp/an.

"CJ Dolj a lăsat medicii cu nişte chirii "mai omeneşti", dar CL nu ştiu de ce are această politică faţă de noi, în condiţiile în care pentru spitalele alocă o serie de fonduri, inclusiv pentru utilităţi. De asemenea, a fost oprit procesul de vânzare a spaţiilor către noi, iar de refăcut incintele, nu au refăcut niciuna. CJ Dolj a anunţat de la început, când a apărut legea, că nu vinde niciun spaţiu, dar că reface incintele şi într-adevăr, încet-încet, au început să le refacă. Şi s-a ajuns într-o situaţie absurdă: de exemplu, pe str.Olteţ din Craiova este aceeaşi clădire, dar o scară este a CJ şi chiria este 3 lei/mp/lună şi la scara cealaltă, care este a primăriei, se plătesc 14 lei/mp/lună, în condiţiile în care CJ a refăcut incintele", a mai afirmat dr.Dogaru.

CL Craiova a majorat redevenţa pentru medicii de familie în baza unui raportul de evaluare întocmit de firma Rova Partners SRL, care a estimat valorile de piaţă, fără TVA, ale nivelului minim al redevenţei pentru cele 11 imobile ce aparţin domeniului privat al municipiului Craiova în care se desfăşoară activităţi medicale.

"În luna septembrie, am avut o discuţie cu membrii comisiei juridice a CL Craiova în care au promis că vor reevalua chiria, pentru că raportul expertului care a stabilit chiriile are două mari probleme: a evaluat clădirile numai pe afară, fără să intre în interior, pentru că aşa fusese stabilit în caietul de sarcini, şi în al doilea rând, a precizat că a pornit de la spaţii similare, or CJ deja majorase chiria la 3 lei/mp, iar alte spaţii similare nu erau. În alte localităţi, de exemplu cum este la Predeal, nu doar că primăria nu le percepe chirie, dar plăteşte şi utilităţile medicilor de familie pentru că se tem să nu plece, deci puncte de vedere la polul opus în aceeaşi ţară", a mai afirmat Dogaru.

Conform sursei citate, pentru că în urmă cu câţiva ani se punea problema vânzării acestor spaţii, cabinetele medicale au fost trecute din domeniul public în domeniul privat, iar acum medicii sunt oarecum expuşi, în sensul că au fost cazuri când au venit executori judecătoreşti să ia unele spaţii pentru că Primăria avea datorii către terţi.

"Consider că Primăria Craiova ar fi trebui să continue procesul de vânzare a acestor spaţii, pentru că nu li se poate schimba destinaţia, deci tot cabinet medical vor fi. Pentru noi, acum, sunt nişte probleme foarte mari, pentru că, potrivit modificărilor Codului fiscal, trebuie să plătim şi la pensie 26,5% la tot venitul net şi regularizarea se va face în martie. Deci chiriile cresc, plătim şi taxa pe clădire - pentru că de anul trecut a trecut de la proprietar la chiriaş - şi nu ştiu cum o să mai existăm. Până acum, chiria era 1 euro/m.p./an - era într-adevăr mică, dar acum este 15 lei/m.p./lună, deci circa 3,5 euro/m.p./lună, adică a crescut enorm. (...) într-o clădire sunt mai multe cabinete medicale, plătim chiria de atâtea ori câţi medici suntem. Eu, de exemplu, am de plătit retroactiv pentru anul trecut 7.300 lei chiria, iar până la sfâşitul lunii martie trebuie să plătesc şi jumătate din chiria pe anul acesta. Unele cabinete care au număr mic de pacienţi ar putea să nu mai funcţioneze în acest condiţii, pentru că nu ştiu dacă îşi vor putea acoperi toate aceste cheltuieli şi se desfiinţează", a mai spus preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj.
Sursa: Agerpres, 20-01-2017, Vizualizari 271
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.