Donatorii de sânge ar putea primi, în plus faţă de stimulentele actuale, tichete de masă de 150 de lei, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declarând miercuri că în prima şedinţă de Consiliu General va face această propunere. "În acest mo

Data publicării: 11-08-2017

BASF, cel mai mare producător mondial de produse chimice, a anunţat joi că nu va solicita din nou autorizarea Uniunii Europene pentru anumite utilizări ale pesticidului fipronil, găsit în ouăle contaminate din unele state europene, transmite AFP.

"Din motive de afaceri, BASF a decis să nu continue reînregistrarea pentru tratamentul seminţelor în Europa", autorizaţia urmând să expire în 30 septembrie, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei germane.

Pesticidul era autorizat doar pentru un număr redus de aplicaţii la tratarea seminţelor, ceea ce îl face neeconomic, a explicat purtătorul de cuvânt.

Decizia nu va afecta folosirea chimică ca "biocide" împotriva furnicilor, gândacilor şi termitelor, care este permisă de UE până în 2023, a precizat BASF.

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia şi din Olanda, care este al doilea mare exportator de păsări după SUA. Luni, Uniunea Europeană a notificat Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Elveţia că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste ţări, în timp ce autorităţile din Belgia şi Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantităţi mari de fipronil din România.
Sursa: Agerpres, 11-08-2017, Vizualizari 119
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.