ROmedic Cabinete medicale Vatra Dornei Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Vatra Dornei

Cum să ne ferim de excese la mesele festive?

Cum să ne ferim de excese la mesele festive?

 

Mesele îmbelșugate care îi adună pe cei dragi în jurul ei sunt o tradiție nelipsită de sărbători. Nu același lucru putem spune despre cumpătare, mai ales în cazul persoanelor care au postit o perioadă îndelungată sau de ce nu, tot postul. Aceasta este o situație mai specială când, după o perioadă în care legumele au fost la loc de cinste pe masă, ele sunt înlocuite în mare parte de produse de origine animală (carne de porc, răcituri, salată boeuf), preparate sau asociate mai mult sau mai puțin dietetic.

 

Deoarece evenimentele au loc într-o perioadă de mini-vacanță, atunci când suntem relaxați, iar principala grijă este cea dacă s-a gustat și din cozonac, sarmale și friptură, avem tendința de a consuma mai mult decât de obicei și mai mult decât creierul și stomacul „dictează”.


Pentru că masa de Crăciun este și un moment de socializare, răsfăț și voie bună, nu lipsesc de la astfel de ocazii băuturile alcoolice, sucurile îndulcite și deserturile felurite. Și în acest context ținem cont de „sfânta” porție și trebuie să facem abuz doar de responsabilitate atunci când se alege din 2 rele, dulcele cel mai bun.

 

Este normal să ne simțim bine în astfel de momente. În acest caz restricțiile severe și vinovăția fac mai mult rău echilibrului nutrițional, emoțional și ponderal, decât o „plăcere vinovată” o poate face. De aceea, stabiliți care sunt cele mai intense astfel de pofte și planificați să le îndepliniți pe parcursul celor 3 zile și în momente cheie: în cadrul unor mese ușoare, în prima parte a zilei, înainte de o plimbare și nu odată cu băuturile alcoolice, altfel excesul este gata.


Știm că „cea mai bună legumă este carnea”, dar unele glume trebuie să rămână spuse cu zâmbetul pe buze și nu pentru a justifica un exces. Astfel, respectați locul legumelor în farfuria dvs. fie că sunt sub formă de salate proaspete sau garnituri aromate.

 

Pentru o mai bună digestie, mâncați și cu mintea. Nu vă grăbiți, nu mâncați cu poftă, lacom, socializați cu mesenii, complimentați eforturile gazdelor de a oferi asemenea bunătăți, mulțumiți-le celor dragi pentru că vă sunt alături și bucurați-vă de ei. Mâncarea este doar un pretext, nu îi acordați mai multă atenție decât merită și decât poate organismul vostru duce.

 


Mesaj de luat în vizită când ești musafir: Ai voie să spui „nu”, ai opțiuni: întreabă dacă se poate pune la pachet, gustă, împarte cu partenerul, întoarce-te în urmatoarea zi pentru a degusta și celelalte preparate.
Deoarece meriți să te hrănești sănătos!

Sărbători pline de lumină și dragostea celor aproapiați!

 

 

 
Programare