ROmedic Cabinete medicale Vatra Dornei Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Vatra Dornei

Pachețelul la școală – idei pentru mămici, plăcere pentru pitici

Pachețelul la școală – idei pentru mămici, plăcere pentru pitici

În ciuda eforturilor de a-i învăța pe cei mici despre alimentația sănătoasă, în ciuda restricțiilor intuitive și a principiilor alimentare respectate acasă, odată inserat în colectivitate, copilul trebuie să se adapteze cerințelor cele mai diverse. Sandvișul e prea banal, dar chiar și așa cum poți să-l faci zi de zi deosebit astfel încât să nu se plictisească piticul? Așa-i că uneori pare o misiune imposibilă să-l mulțumești?


Aveți aici câteva ponturi despre ceea ce trebuie să conțină pachețelul pentru școală și care sunt „superputerile” cu care, dragi părinți, trebuie să vă „înarmați”:


1. Copilul trebuie ajutat să își creeze o rutină sănătoasă de somn, care să îi permită să se trezească suficient de devreme să ia micul dejun. Dacă nu este posibil să mănânce acasă prima masă, deoarece nu tuturor copiilor le este foame, ea poate fi servită la grădiniță sau la școală:


– iaurțel, brânzică, omletă, ou fiert, cu pâiniță crocantă sau după preferințe, fulgi de cereale integrale, semințe uleioase sau nuci, alături de legume – ardei gras, castraveți, morcovi, roșii cherry, pot fi mâncate acasă sau asamblate dibace în caserole compartimentate, în borcănele sau în pungi resigilabile. Astfel, echipați-vă cu cele mai colorate și atrăgătoare recipiente, bețișoare de frigărui și forme pentru un plus de creativitate.


2. Fructul nu trebuie să lipsească din pachețelul pentru școală. El trebuie să reprezinte răsfățul dulce, natural, în cadrul gustării de la școală.


3. Dulciurile trebuie oferite ocazional și controlat de către părinți în afara programului de la școală, pentru a-i învăța pe cei mici că aceste tratații nu fac și nu trebuie să facă parte din rutina alimentară zilnică; de preferat se alege o zi în care se presupune că aceștia vor fi mai activi fizic decât de obicei.


4. Asigurați-vă că cel mic are un recipient cu apă de minimum 500 ml pe durata cursurilor, iar în zilele care includ activități sportive, interesați-vă dacă există o sursă sigură din care copilul își poate suplimenta aportul hidric.


5. În mod ideal, pachetul se recomandă a fi pregătit de acasă, în detrimentul banilor de buzunar pentru a-și cumpăra copiii singuri alimentele. Expunerea excesivă la reclame la alimente bogate în glucide rafinate, sare, grăsimi industriale și numeroși aditivi, îi determină pe copii și adolescenți să aleagă alimentele în funcție de mesajele publicitare primite și nu pentru aportul de energie și nutrienți. Nici măcar pentru astâmpărarea foamei, ci „de poftă”, „de plăcere”, „pentru că sunt atâââââât de bune”, precum li s-a promis și în reclamă.


6. Decizii cu privire la componența „pachețelului pentru școală” se pot lua la nivel de clasă, de comun acord cu toți părinții, în favoarea unor opțiuni nutritive și exceptând produsele hiperprocesate, ambalate: biscuițeii, covrigeii, chips-urile, prăjiturile și alte dulciuri.
!!! Implicarea cadrelor didactice să li se alăture în pauza de masă
pentru a preveni tachinările în ceea ce privește alegerile alimentare ale copiilor, este binevenită. Astfel, pauza mare poate deveni o oportunitate de a învăța PRACTIC și nu teoretic, ce înseamnă alimentația sănătoasă.

 

Puțină inspirație găsiți în videoul următor. Pentru că puiul tău merită să se hrănească sănătos!

 

 
Programare