ROmedic Cabinete medicale Vatra Dornei Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Vatra Dornei

Cum stați cu rezoluțiile din 2019?

Cum stați cu rezoluțiile din 2019?

Am scris această postare în ajunul anului 2019:


La un pas distanță de noul an, ne gândim deja la dorințele pe care le vom transforma în realitate și deciziile pe care le vom implementa, inclusiv cele care țin de alimentația sănătoasă și schimbarea stilului de viață.

 

Și nu, NU vorbesc despre veșnica placă „de luni sunt la dietă”. Atunci când ne referim la termenul „dietă” sau suratele „regim”, „cură”, „detox”, ne gândim la o schimbare pe termen limitat și rezultate la fel de efemere.

 

Nu trebuie să te alimentezi sănătos cu un scop: să scapi de kilogramele acumulate de sărbători, să slăbești 5 kg pentru a ajunge la greutatea din liceu sau de la nuntă etc. Ci, trebuie SĂ-ȚI FACI UN SCOP DIN A TE ALIMENTA SĂNĂTOS și de a alege cele mai potrivite și sustenabile modificări, pe termen lung spre totdeauna:
✔️ voi consuma legume la mesele principale și DA, voi servi micul dejun;
✔️ conștient/ă fiind de exces, voi alege să nu-l fac și nu să mă simt vinovată;
✔️ voi renunța treptat la alimentele prăjite și alimentele tip junk-food și/sau dulciurile hiperprocesate;
✔️ voi alege să consum apă plată în locul băuturilor carbogazoase în oraș;
✔️ voi face alegeri mai sănătoase atunci când iau masa în oraș;
✔️ voi merge cu 1000 de pași mai mult, până când, treptat, voi parcurge 10000 și nu mă voi opri aici;
✔️ pot să-mi beau cafeaua fără zahăr? Încerc. O dată, de două ori, poate reușesc.

 

Nu trebuie să ne schimbăm complet și noi odată cu noul an. Doar să ne dozăm eforturile pe tot parcursul anului pentru a reduce riscul de abandon al noilor rezoluții și să ne stabilim obiective realiste, pentru nu fi dezamăgiți.

 

În seara aceasta alegeți să fiți fericiți alături de cei dragi, să zâmbiți, să dansați, să gustați câte puțin din toate bunătățile de pe masă și să ciocniți un pahar de șampanie, să faceți exces de voie bună și fiți moderați în rest. Un an nou fericit vă doresc, dragii mei!”

 

Optimizarea alimentației și creșterea gradului de efort fizic sunt în topul rezoluțiilor atunci când un nou an ne bate la ușă. Din nefericire, peste 40% dintre persoanele atât de motivate la început, renunță la promisiunile făcute în noaptea dintre ani după prima lună.

 

De aceea vă întreb: CUM STAȚI CU REZOLUȚIILE DIN 2019?

 

Iar dacă avântul a fost puternic la început, dar determinarea s-a dispersat în cele 31 de zile ale lunii ianuarie, mai aveți la dispoziție FIECARE ZI DIN VIAȚA VOASTRĂ să faceți mici schimbări. Încearcă de azi, nu amâna:

✔️Nu intra în casă dacă nu ai făcut cu 1000 de pași în plus față de ieri.

✔️Lasă covrigeii colegei și servește la gustare un fruct, un iaurt natur, fără zahăr adăugat și alte arome sau 10 migdale.

✔️Comandă o apă, NU o băutură care rimează cu Holla!

✔️Mergi la cumpărături și refă stocul de legume, fructe, lactate, nucifere și dacă îți faci singur norocul, evită raionul ăla cu dulciuri și ronțăieli sărate.

✔️Spui des „NU POT”? „Eu nu pot să mă satur cu o salată!” SAU „Eu nu pot să beau cafeaua fără zahăr.” SAU „Eu nu pot să mă satur doar cu 2 felii de pâine.” Dar ai încercat să vezi dacă nu poți cu adevărat? Și nu o dată și gata. Fă un efort o săptămână, două, că nu pică nimic din cer; pentru orice ne dorim să se întâmple trebuie să muncim. Era o vorbă: NU EXISTĂ NU POT SAU NU AM TIMP, CI NU VREAU. Fii sincer cu tine și răspunde-ți la această întrebare. Poate nu poți să te schimbi peste noapte - nici nu trebuie, poate nu poți merge la sală - mergi pe jos, fă sport acasa sau joacă-te cu copiii, poate nu te poți antrena 60 de minute consecutiv - dar poți alege 2-3 reprize în care să faci activitate fizică toate din cele 1440 minute câte are o zi. Poți găsi alternative potrivite pentru programul tău, preferințele și rezerva ta de motivație.

 

Și nu uita, dacă ai nevoie de un partener în acest proces sunt aici să te ajut.

Mihaela Prisacă, nutriționist dietetician

0740 024 563

 

 

 
Programare