ROmedic Cabinete medicale Vatra Dornei Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Vatra Dornei

Copilul tău a început școala cu o greutate sănătoasă?

Conform statisticilor recent publicate în jurnalul științific Pediatric Obesity, până în anul 2025 se estimează că 268 milioane de copii cu vârste între 5 și 17 ani vor suferi de suprapondere, 91 milioane reprezentând cazurile de obezitate. Complicațiile excesului de greutate la vârsta copilăriei – diabet zaharat tip 2, hipertensiune, steatoză hepatică – sunt de asemenea în ascensiune.


În acest context, putem alege să ne așteptăm la ce este mai rău sau să acționăm din timp. Prevenția printr-o alimentație echilibrată și un stil de viață activ, monitorizarea constantă a greutății, respectiv intervenția nutrițională precoce înseamnă câștig de sănătate pentru copilul tău!

 

Când a fost cântărit ultima dată copilul tău?

 

Întrebarea nu face referire la preocuparea exagerată a greutății, ci strict la monitorizarea curbei ponderale la copii și adolescenți. Cu atât mai mult deoarece a început școala și, din nefericire, acest lucru înseamnă mai multă presiune pentru copilul tău și mai puțin timp pentru a se ( a ne) preocupa de modul (lor) de alimentare.

 

Așa că, ajută-ți copilul să aibă un start energic și sănătos zi de zi la școală printr-un mic dejun echilibrat, o gustare hrănitoare în recreația mare și prânzul, respectiv cina preparate în casă, luate în familie!

 

Dar mai ales, oferă-i un start „mai ușor” în viață, având în vedere că surplusul de greutate la vârsta copilăriei, respectiv a adolescenței, prevestește probleme de greutate la tânărul adult și de ce nu, la viitoarele generații pe care le va forma.

 

Care este atitudinea ta vizavi de obezitate pe care o afișezi față de copilul tău?

 

Supraponderea și obezitatea la vârste fragede îi expun pe copii nu doar la afecțiuni metabolice cronice, dar în special la etichete greu de purtat, stigmatizare, ce favorizează instalarea tulburărilor psiho-emoționale și de comportament alimentar.

 

Stigmatizarea copiilor din prisma greutății a fost asociată ea însăși cu valori crescute ale tensiunii arteriale, a colesterolului și a altor biomarkeri metabolici caracteristici unei stări de sănătate precare - aceiași biomarkeri a căror majorare este favorizată de excesul ponderal la copii, poate fi justificată și de tratamentul inadecvat al persoanelor din jur.

 

Articolul se adresează atât părinților ai căror copii pot prezenta tulburări de greutate, dar și celor ai căror copii nu întâmpină astfel de dificultăți.

 

Indiferent unde vă situați, vă îndemn să exersați toleranța și empatia față de copiii și adulții din jur care se confruntă cu excesul de greutate, iar copiii vor învăța prin exemplu.

  • Nu judecați după aspectul fizic persoanele cunoscute sau nu, din preajmă.

  • Nu creați asocieri în privința acceptării și valorificării persoanelor pornind de la indicele de masă corporală.

  • Evitați remarcile cu privire la imaginea dvs. corporală și nemulțumirile față de propriul corp.

 

Asigură-te că al tău copil a început școala cu o greutate sănătoasă, dar mai ales, cu o atitudine neutră față de greutatea lui și a copiilor din jur!

 

Mai sănătos, nu înseamnă mai puțin, mai mic, mai slab, ci orientare către firesc. În concluzie, un video care să inspire!