Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime

©

Autor:

Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
O altă veste bună pentru iubitorii de cafea a rezultat în urma unei meta-analize conduse de cercetătorii de la universitățile din Southampton și Edinburgh: consumată zilnic, cafeaua poate reduce riscul apariției cancerului de ficat. Mai mult, chiar și cafeaua decofeinizată pare a avea un efect protectiv.

Au fost analizate 26 de studii ce au inclus peste 2 milioane de participanți, pentru a cerceta legătura între consumul de cafea și carcinomul hepatocelular (CHC) - cea mai comună formă de cancer hepatic primar. Meta-analiza a fost publicată în revista British Medical Journal.

Cancerul hepatic primar este pe locul șase printre cele mai întâlnite forme de cancer, însă are un prognostic sumbru, situându-se pe locul doi la decesele cauzate de cancer. CHC apare cel mai adesea la persoanele în vârstă, care deja suferă de ciroză. De asemenea, doar 10-37% dintre bolnavi sunt eligibili pentru intervenția de îndepărtare a tumorii.

Rezultatele meta-analizei au relevat faptul că o ceașcă de cafea consumată zilnic reduce riscul de a dezvolta CHC cu 20%, două cești reduc riscul cu 35%, iar cinci cești pot înjumătăți riscul - totuși consumul a cinci cești de cafea pe zi nu este recomandat, efectele unui aport atât de ridicat de cofeină nefiind suficient cercetate încă.

„Cercetările noastre dovedesc încă o data un consum moderat de cafea poate fi un medicament natural”, a declarat Prof. Peter Hayes de la Universitatea din Edinburgh.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 31-12-2018 | creare: 26-05-2017 | Vizite: 2293
Bibliografie
Drinking Two Coffees A Day Could Cut Risk Of Liver Cancer By A Third, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/drinking-two-coffees-a-day-could-cut-risk-of-liver-cancer-by-a-third/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influențat genetic
  • Ce efecte are cafeaua asupra inimii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum