Dovezile privind eficiența aței dentare sunt insuficiente

©

Autor:

Dovezile privind eficiența aței dentare sunt insuficiente
Ne-ar plăcea să putem spune că folosim ața dentară în mod regulat, însă rareori este așa. Acum avem motive să nu ne simțim vinovați că nu urmăm cu strictețe toate ritualurile incluse în igienă dentară: în mod surprinzător, se pare că există foarte puține dovezi științifice care să ateste eficiența aței dentare în păstrarea sănătății orale.

Anul trecut, agenția Associated Press (AP) a trimis o cerere către departamentele americane US Department of Agriculture (USDA) și US Department of Health and Human Services (HHS), solicitând dovezi ale eficienței aței dentare. Prin lege, îndrumările oferite de aceste departamente trebuie să fie sprijnite de dovezi științifice. Ca urmare, AP a primit o scrisoare prin care se spune că nu există cercetări conclusive privind această chestiune și, fără preaviz, recomandarea de utilizare a aței dentare a fost eliminată din ghidurile naționale.

Ața dentară este folosită pentru a îndepărta placa bacteriană din spațiile interdentare, acolo unde perii periuței nu ajung. Totuși, măsura în care ața este eficientă în îndepărtarea plăcii nu a fost studiată temeinic. Două dintre principalele autorități stomatologice din America - American Dental Association (ADA) și American Academy of Periodontology - își bazează recomandările pe studii învechite, cu teste pe perioade scurte de timp și realizate pe un grup mic de persoane. De asemenea, potrivit raportului agenției AP, majoritatea studiilor sunt finanțate sau conduse de firmele producătoare de ață dentară.

Cu toate acestea, mulți dentiși recomandă utilizarea aței dentare. Ca răspuns la raportul AP, asociația ADA susține faptul că „produsele de curățare interdentară - cum ar fi ața interdentară - reprezintă o parte esențială a igienei dinților și gingiilor”. „Este un mijloc de igienă puțin costisitor și cu riscuri scăzute, care nu face rău dinților, prin urmare poate fi de ajutor”, afirmă destistul Tim Iafolla din partea National Institutes of Health.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 24-02-2019 | creare: 04-08-2016 | Vizite: 1259
Bibliografie
There's Very Little Evidence That Flossing Actually Works, link: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/theres-very-little-evidence-that-flossing-actually-works/all/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ața dentară
  • Ața dentară sau duș bucal - ce să alegem
  •