Dr. Călin Sonea, medic DSP Bihor: Tuberculoza este prevenibilă, prin vaccinare

Data publicării: 27-03-2017

Tuberculoza este o problemă de sănătate publică în România, ca de altfel şi la nivel global, dar populaţia trebuie să ştie că boala poate fi eradicată şi este prevenibilă prin vaccinare, a declarat vineri, pentru AGERPRES, dr. Nicolae Călin Sonea, medic primar sănătate publică, medic şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor.

"În primul rând, vaccinarea copiilor, până la patru ani, este o măsură care poate proteja populaţia. Asta în situaţia în care populaţia acceptă greu vaccinările. Problema tuberculozei se pune mai ales în rândul populaţiei defavorizate, a celor care au un nivel foarte scăzut de instruire. Tuberculoza este asociată cu sărăcia, cu lipsa de curăţenie. Este foarte important să reuşim să-i facem să respecte normele elementare de igienă, dar şi să-i convingem să adopte un stil de viaţă sănătos", a precizat medicul Călin Sonea.

Împreună cu conducerea DSP Bihor, mai mulţi specialişti ai direcţiei au participat vineri la o masă rotundă de informare, organizată în aula magna a Universităţii orădene, cu ocazia Zilei mondiale împotriva tuberculozei, celebrată în data de 24 martie.

Grupul ţintă al întâlnirii au fost cadre didactice universitare, reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti şi studenţi, scopul acesteia fiind acela de a-i sensibiliza şi de a disemina informaţii esenţiale despre tuberculoză - cauze, metode de prevenire şi tratament. Medicii afirmă că în ciuda progresului notabil în ultimul deceniu, tuberculoza este încă o problemă de sănătate publică de actualitate şi în judeţul Bihor.

Specialiştii DSP vor derula campania de informare despre tuberculoză până la finele lunii martie, prin întâlniri cu comunităţi defavorizate şi formarea de formatori, dar şi prin intermediul asistenţilor comunitari şi a mediatorilor sanitari.

"Este importantă o alimentaţie adecvată, un control medial periodic, dar şi prezentarea la medic în cazul unor simptome specifice (transpiraţii, tuse prelungită etc). Populaţia e bine să ştie că există tratament specific pe care medicii îl supraveghează strict. Problema este că în ultima perioadă, tbc a dobândit anumite forme rezistente la tratamentul clasic; specialiştii caută în prezent alte medicamente antituberculoase eficiente şi pentru aceste forme rezistente", a declarat dr. Sonea.

Potrivit medicului Marilena Crişan, în Bihor, ca şi în întreaga ţară, tuberculoza înregistrează o scădere constantă din anul 2002, cu peste 54% scădere faţă de anul 2002, anul de vârf pentru ţară. De cel puţin zece ani, numărul cazurilor din judeţ este sub media pe România.
Sursa: Agerpres, 27-03-2017, Vizualizari 621
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.