Dr. Gabriel Chiţoiu: Când este caniculă, cardiacii trebuie să facă mişcare dimineaţa

Data publicarii: 11-08-2017

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare sunt mai sensibile atunci când temperaturile sunt foarte mari, dar nu trebuie să stea în casă, ci este chiar esenţial pentru sănătatea lor să facă plimbări lungi dimineaţa când este răcoare, spune dr. Gabriel Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

"Cei care au boli cardiovasculare trebuie să evite deplasările în perioada în care este caniculă. Sfatul pe care îl dau nu este însă să stea în casă, ci să facă deplasări dimineaţa când este răcoare, eventual între orele 7,00 şi 9,00 sau 7,00 şi 10,00. Am să vă dau exemplu pe mama mea, care are 89 de ani, iese din casă la 7,30 şi face 4 km mergând pe jos. (...) Au nevoie de efort fizic. Este absurd să le spui să nu iasă din casă pe căldură, trebuie să se mişte, pentru că altfel inactivitatea nu face bine. Deci, să iasă dimineaţa când este răcoare şi să evite, sigur, orele când temperaturile sunt foarte mari", a recomandat Gabriel Chiţoiu.

Medicul a atras atenţia şi asupra importanţei hidratării organismului.

"În al doilea rând, hidratarea foarte atentă. Doi litri, poate chiar 2,5 - 3 litri de apă, dacă transpiră mult. Şi trei, acasă să-şi asigure un mediu ambiant care să nu îi permită să fie foarte cald în casă, chiar să folosească aerul condiţionat în măsura în care pot (...). Recomandările sunt în special pentru cei care au afecţiuni cardiologice, pentru a evita suprasolicitarea termică, iar pentru ceilalţi - se pot deplasa şi în cursul zilei dacă au nevoie la locul de muncă sau pentru diverse alte preocupări pe care le au, dar cu aceeaşi recomandare de hidratare de 2-3 litri de apă pe 24 de ore, cu protejare împotriva efectelor directe ale soarelui, să aibă o şapcă sau o pălărie pe cap şi, dacă se poate, să poarte haine care să le acopere tot corpul", a indicat medicul.

În ceea ce-i priveşte pe copii, aceştia trebuie supravegheaţi atent, pentru că pierd repede lichide şi trebuie hidrataţi bine.

"Este cunoscut faptul că ei pierd apă mult mai uşor, mai ales cei care sunt mici, şi cu atât mai mult hidratarea trebuie să fie foarte abundentă la ei. (...) Copiii pierd apă rapid prin faptul că transpiră mult şi pe toată suprafaţa corpului, activitatea lor fizică este mult mai mare ca a adulţilor şi, evident, pierd multe lichide şi trebuie să fie hidrataţi bine", a arătat medicul.

În timpul căldurii excesive, medicamentele utilizate de către mulţi dintre cei cu afecţiuni cardiovasculare pot provoca şi reacţii adverse.

Scăderea tensiunii arteriale poate cauza probleme pentru cei cu boli de inimă, a avertizat Gabriel Chiţoiu.

"Cei care iau medicamente - atenţie la medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale, la cei care sunt hipertensivi, pentru că multor pacienţi pe care i-am consultat în ultimele două luni călduroase le-a scăzut tensiunea foarte mult, la unii dintre ei chiar sub 100 mmHg, şi au început să aibă ameţeli. Din acest motiv, în cazul unor astfel de pacienţi, de multe ori trebuie reduse dozele de medicamente hipertensive şi foarte rar chiar oprite în acest interval de timp, dacă ajung la valori foarte joase. Mie mi s-a întâmplat la un singur pacient hipertensiv să fiu obligat să îi opresc complet medicaţia hipertensivă în acest interval, pentru că făcuse tensiune foarte joasă şi aproape că nu mai putea să meargă pe stradă", a mai arătat medicul.

O atenţionare Cod galben de temperaturi caniculare intră în vigoare miercuri în nouă judeţe din vestul, nord-vestul şi sud-vestul teritoriului, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Valul de căldură se va extinde în jumătatea de vest a teritoriului, iar în Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei şi al Olteniei, vremea va fi caniculară şi disconfortul termic în accentuare.

De asemenea, conform ANM, pe durata zilei de joi, 10 august, va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de căldură şi disconfort termic accentuat în judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor.

În judeţele avertizate, disconfortul termic va fi accentuat şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 37 şi 39 de grade.
Sursa: Agerpres, 11-08-2017, Vizualizari 33
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK