Dr. Monica Tarcea (UMF Târgu Mureş): Normele de aplicare a Legii dieteticianului ar trebui emise până la 1 ianuarie 2018

Data publicării: 02-11-2017

Prodecanul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, conferenţiar universitar doctor Monica Tarcea, a declarat miercuri, în cadrul Conferinţei Dieteticienilor "Obezitatea la copil - actualităţi, implicaţii şi perspective de prevenţie şi tratament", că normele de aplicare a a Legii nr. 256/2015 privind profesia de dietetician ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor, însă deocamdată nu se ştie când şi dacă vor fi aprobate.

"A trecut un an şi jumătate de când am dat aceste norme de aplicare a Legii 256/2015 la Ministerul Sănătăţii, ştiu că au fost trecute de la Minister la Parlament. Din păcate, la noi în ţară problemele pleacă de la schimbarea conducerii la nivel de ministere. Deci odată ce s-au schimbat conducerile, şi în ultimul an şi jumătate s-au schimbat de trei ori la acest minister, problemele rămân sub lista zilnică de aprobări. Voi lua legătura - pentru a nu ştiu câta oară - cu cei din Minister şi din Parlament, îl voi ruga şi pe dl. deputat Florin Buicu, preşedintele comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, să ne susţină - o să le reamintesc că este vorba despre 1 ianuarie 2018, când trebuie să facem ceva. Sper să se rezolve, dar nu pot să garantez, fiindcă nu depinde de mine", a declarat pentru AGERPRES dr. Monica Tarcea.

Potrivit acesteia, colegiile medicilor, asistenţilor, farmaciştilor şi-au dat acordul cu privire la normele respective.

"Fără norme nu se poate înfiinţa Colegiul Dieteticienilor, iar după ce vor apărea, vom lansa imediat examenul de atestare a dieteticianului - cei care iau examenul se pot considera dieteticieni. Apoi se va constitui Colegiul Dieteticienilor, acest colegiul îi va putea susţine să fie angajaţi, le va da un statut. Nu ştiu motivul tergiversării adoptării normelor de aplicare a legii. Poate fi pur şi simplu un time management greu de gestionat sau, aşa cum au spus, s-a schimbat echipa (la Ministerul Sănătăţii, n.r.). Dar pot să fie şi anumite intervenţii pentru că, deocamdată, nu există un interes vizibil la colegii din Bucureşti. Acolo încă nu există examen de licenţă pentru nutriţie şi dietetică, deşi la noi, anul viitor termină deja a 10-a generaţie. Încă nu s-au implicat vizibil. Există multe profesii colaterale, tangenţiale, care există pe piaţă în zona capitalei şi în jur şi, probabil, de acolo nu avem nici susţinere", a susţinut prodecanul UMF Târgu Mureş.

Dr. Tarcea a precizat că în România există şapte centre universitare în care se studiază dietetica şi nutriţia, iar la Braşov urmează să se deschidă de la anul viitor un astfel de program.

Medicii specialişti prezenţi, miercuri, la Conferinţa Dieteticienilor cu tema 'Obezitatea la copil - actualităţi, implicaţii şi perspective de prevenţie şi tratament' au subliniat necesitatea includerii dieteticii şi nutriţiei în spitale şi cabinetele medicilor de familie, pe motiv că alimentaţia este un factor principal al declanşării multor afecţiuni.

Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică (ARoND), în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, organizează, începând de miercuri, timp de patru zile, două conferinţe în domeniul nutriţiei şi dieteticii. Una dintre conferinţe este A 5-a Conferinţă a Dieteticienilor cu participare internaţională având tema 'Obezitatea la copil - actualităţi, implicaţii şi perspective de prevenţie şi tratament', şi de derulează miercuri şi joi.
Sursa: Agerpres, 02-11-2017, Vizualizari 403
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.