Dr. Serban Negru: Este necesara depistarea cancerului in stadii precoce

Data publicarii: 05-02-2011

Un om din trei va trece prin experienţa cancerului în cursul vieţii şi de aceea este necesară depistarea bolii în stadiul precoce, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, cu ocazia 'Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului", preşedintele Asociaţiei Oncohelp, dr. Şerban Mircea Negru.

Potrivit acestuia, 60% dintre persoanele afectate se vindecă în prezent, faţă de numai 10% în 1910, la acest procent mare contribuind depistarea precoce.

'Trebuie sensibilizată fiecare persoană a comunităţii pentru depistare precoce. Faptul că numai o treime dintre persoane se informează de la medic şi restul din surse neautorizate nu este neapărat bine', a subliniat dr. Şerban Negru, subliniind importanţa programului de screening.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat că în prezent, în România, sunt 420.000 de bolnavi, dintre care 96.000 nou diagnosticaţi care au primit tratament. El a făcut referire şi la faptul că sunt foarte multe persoane care nu ajung să-şi facă tratamentul - cei care sunt pentru tratamente noi de a doua intenţie şi care acum se află pe liste de aşteptare.

El şi-a exprimat speranţa că aceste probleme vor fi rezolvate altfel încât aceşti bolnavi vor deveni istorie şi a subliniat, la rândul său, că este necesar un program de screening. Totodată, Cezar Irimia a subliniat că în perioada 4-18 februarie va avea loc, la Palatul Şuţu din Bucureşti, o expoziţie de fotografie, lucrările fiind realizate de pacienţi cu cancer, cu sprijinul Teodorei Maftei, fotograf profesionist.
'M-am implicat în organizarea acestei expoziţii pentru că ştiu ce înseamnă suferinţa, dar cel mai important, ştiu ce înseamnă să nu-ţi pierzi speranţa şi optimismul şi să fii învingător în lupă cu boala. Pacienţii cu cancer sunt nişte luptători, nişte învingători', a declarat Teodora Maftei.

Cezar Irimia a evidenţiat importanţa activităţii de informare cu privire la această boală, mai ales pentru tineri.
'Din păcate, această boală îi loveşte din ce în ce mai des şi pe tineri, iar studiul realizat de federaţie arată că nevoia de informare în rândul acestora este foarte mare'.
Sursa: Agerpres, 05-02-2011, Vizualizari 1479
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK