ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Implantologie dentară Implantologie dentară Cluj-Napoca

Ortodontie - Get thet smile you would fall in love with

Ortodontie - Get thet smile you would fall in love with
Autor: DentaCare - Dr. Olivia Pomana
Ortodontia ( gr. orthos = drept, odous = dinte) este acea specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticul, prevenirea si tratamentul malocluziilor (malocluzie = “muscatura” defectuoasa) adica a pozitiilor incorecte ale dintilor si oaselor maxilare care influenteaza echilibrul fetei, armonia profilului, masticatia corecta si nu in ultimul rand zambetul.

Tratamentul ortodontic se poate concentra pe deplasarea dintilor (ortodontie) sau pe controlul si modificarea dezvoltarii faciale (ortopedie dento-faciala). Corectiile anomaliilor grave, scheletice se realizeaza prin colaborarea cu chirurgul ortognat.

Tratamentul ortodontic poate fi inceput pentru motive care tin exclusiv de estetica, pentru imbunatatirea aspectului general al dintilor si zambetului pacientilor dar, in afară de beneficiile de natură fizionomica, el este menit să rezolve o serie întreagă de probleme ocluzale care împiedică realizarea unei igiene dentare si a unei muscaturi corecte. Aceste situații pot avea ca rezultat afecțiuni cum ar fi carii și boli parodontale. Ultimele descoperiri au arătat că durerile de cap, gât și spate sunt adesea consecințe ale anilor în care problemele ortodontice s-au agravat. O corecție ortodontică de multe ori vă eliberează de lungi perioade de suferințe.

Cand?

Pentru a corecta malocluzia este foarte important sa se faca un control cat mai precoce. Sa nu uitati faptul ca este mai bine sa preveniti decat sa tratati. O terapie precoce poate sa evite multe malocluzii. Medicul ortodontist este in masura sa recunoasca cauzele disarmoniilor dento-maxilare si a disfunctiilor musculare, si totodata sa le corecteze.

O vizita in primii 6 ani de viata este foarte importanta pentru a afla daca exista un raport corect intre componetele anatomice si cele dentare, care impreuna realizeaza arhitectura cranio-faciala. Deci fara nici o indoiala este esential sa se intervina cat mai repede posibil pentru a se restabili acel echilibru si sa se ajunga la o ocluzie corecta.

In unele cazuri terapia ortodontica precoce nu reuseste sa rezolve complet eventualele patologii si astfel va fi necesar sa se faca o programare a interventiei mai tardiva si mult mai completa care va duce la o corectie definitiva a disarmoniilor atunci cand datura va fi completa, adica dupa varsta de 12 ani. Asadar va trebui sa mai asteptati putin pentru a obtine rezultatul corect, dar cand acesta se va realiza vom avea nu doar dinti perfect pozitionati dar si o functionalitate masticatorie foarte buna care ne va preveni in viata de unele anomalii ce pot degenera foarte mult.

 
Programare