Durerea de cauza tumorala

©

Autor:

Durerea de origine tumorala apare de obicei tardiv, atunci cand dimensiunile formatiunii sunt considerabile, comprimand astfel terminatiile nervoase din vecinatate; mult mai rapid se manifesta durerea care acompaniaza cancerul bronho-pulmonar.

In alte situatii, durerea se poate manifesta la distanta fata de locul in care exista tumora primara – spre exemplu, in cazul cancerului pulmonar, care genereaza dureri osoase cu caracter trenant, datorita metastazarii osoase. Exista si dureri cronice, dar care in fazele de debut nu deranjeaza pacientul; aceasta este si cauza pentru care prezentarea la medic se face tardiv.

Oricare ar fi caracterul durerii, nu trebuie amanata prezentarea la medic; durerea joaca rol de semnal pentru organism, uneori fiind singura si prima manifestare a unei formatiuni tumorale. Durerea atrage si mai mult atentia asupra unei patologii neoplazice daca apare pe un fond de afectare sistemica – scadere ponderala, anemie, marirea de volum a unor statii ganglionare, hemoragii digestive, etc.

In stadiile incipiente, boala canceroasa poate fi uneori saracacioasa, in ceea ce pirveste simptomatologia clinica. O anamneza minutioasa si bine condusa de catre medicul examinator (discutia cu pacientul), poate conduce la identificarea factorilor de risc genetici sau comportamentali, precum si la aprecierea timpului scurs din momentul aparitiei primelor celule tumorale si pana in prezent – ideal ar fi ca leziunile tumorale sa fie surprinse intr-o faza evolutiva precoce. Examenul clinic este important pentru stadializarea clinica a bolii – functie de aceste informatii, se stabileste ulterior strategia terapeutica si se poate emite un prognostic evolutiv cat mai apropiat de realitatea obiectiva (este vorba de speranta de viata a pacintului, sau procentajul de supravietuire la cinci ani, a celor supusi tratamentului) .

Data actualizare: 06-03-2011 | creare: 03-05-2010 | Vizite: 6415
Bibliografie
M. D. Abeloff - Abeloff Clinical Oncology, Ed. Churchill Livingstone, 2008
Edge S.B., Byrd D.R. - Cancer Staging Handbook, Ed. Springer Verlag, 2010
Arthur T. Skarin - Atlas of Diagnostic Oncology, Ed. Mosby, 2010
P. Simici –Elemente de Semiologie Clinica Chirurgicala, Ed. Medicala, 1983
V. Papilian – Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton – Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001

https://en.wikipedia.org/wiki/Oncology
https://emedicine.medscape.com/oncology
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer