Durerea după obturație

©

Autor:

Durerea după obturație
Există situații în care, după ce vă realizați o obturație la cabinetul stomatologic, să resimțiți durere în diverse forme la nivelul dintelui respectiv.

Când ar trebui să vă îngrijoreze durerea după obturație, care este conduita indicată în funcție de forma durerii sau ce alți factori mai trebuie luați în considerare, iată câteva întrebări la care vom încerca să răspundem în acest articol.

Ce este si cum se realizează obturația?

Obturația dentară, cunoscuta de pacienți și sub numele de „plombă”, are rolul de a reface din punct de vedere morfologic și funcțional zonele din dinte distruse de carii sau eroziuni.

Obturațiile se pot realiza din materiale compozite, amalgam sau cimenturi glasionomere.
În ziua de azi, cel mai des se folosesc materialele compozite, care au avantajul unei estetici deosebite, stabilind și o legătură foarte strânsă și stabilă cu dintele. „Întărirea” sau, mai corect, inițierea procesului de polimerizare al acestor materiale se face cu ajutorul unor lămpi speciale, ce emit o lumină de culoare albastră. Acest proces se numește fotopolimerizare; de aceea, obturațiile se mai numesc fotopolimerizabile.

Înainte de realizarea obturației, caria dentară va fi atent curățată. Dacă infecția a ajuns și la nivelul pulpei dentare este nevoie de tratamentul endodontic al dintelui (sau „scoaterea nervului”).

Ce tipuri de dureri pot apărea după realizarea obturațiilor?

După obturație dinții pot prezenta o oarecare sensibilitate la stimuli termici, la dulce sau la presiuni. Acest lucru nu este neobișnuit. De cele mai multe ori, această sensibilitate trece în câteva săptămâni.

Iată cele mai frecvente tipuri de dureri ce pot apărea după obturații și explicațiile lor:

Durere la mușcătură

Este o durere constantă, care apare în timpul masticației pe dintele respectiv. Uneori, puteți avea și impresia că obturația este „mai înaltă”. În aceste situații, obturația are nevoie de o readaptare în ocluzie. Este indicat să contactați medicul stomatolog; procedura este extrem de simplă și nedureroasă.

Durere fulgerătoare la atingere

Este o durere acută, ințepătoare, de intensitate relativ mare, care apare la atingerea obturației. De obicei, a fost vorba despre o carie profundă iar dintele nu a fost tratat pe canale înainte de realizarea obturației.

Este important să urmăriți evoluția durerii:
  • Dacă durerea după obturație are tendința să scadă în intensitate odată cu trecerea timpului, probabil va dispărea în câteva săptămâni.
  • Dacă, din contra, observați exacerbarea durerii de la o zi la alta, iar aceasta apare și în timpul nopții, este necesară contactarea medicului stomatolog. Va fi nevoie de tratamentul endodontic al dintelui, apoi obturația va fi refacută.

Durere după obturație datorită atingerii a două metale diferite

Apare în urma efectuării unei obturații metalice, din amalgam de argint. Dacă pe partea opusă aveți o lucrare realizată dintr-un alt metal, se produce așa-numitul fenomen de bimetalism. Durerea este de scurtă durată și are o intensitate destul de mare.

În ultimul timp, datorită scăderii numărului de obturații de amalgam care se execută, fenomenul de bimetalism apare destul de rar.

Disconfort la atingerea obturației cu limba

După trecerea anesteziei, puteți simți cu limba anumite margini tăioase sau suprafața mai aspră a obturației.
Apelați la medicul stomatolog pentru îndepărtarea tuturor marginilor ascuțite și pentru o relustruire a obturației.

Dureri iradiante

Uneori, după efectuarea obturației definitive, pot apărea dureri acute, de intensitate mare, care au ca punct de plecare un dinte învecinat care a dezvoltat complicații. Asemenea dureri pot produce confuzii multor pacienți.

Este necesară contactarea medicului stomatolog; diagnosticul exact se poate pune doar în urma examenului obiectiv și, de cele mai multe ori, a celui radiologic.

În astfel de situații, dintele cu obturația nu are niciun fel de problema. Este necesară depistarea și tratarea dintelui învecinat care a dezvoltat complicațiile acute.

Dinții cu nervul scos

„Scoaterea nervului” sau tratamentul endodontic se realizează ori de cate ori infecția microbiană a afectat pulpa dintelui. La finalul tratamentului, canalul sau canalele radiculare vor fi obturate cu un material omogen și compact care va fi vizibil si pe radiografiile dentare.

După terminarea tratamentului endodontic se va executa și obturația coronara definitivă („plomba”).
De obicei, dacă apar dureri la un astfel de dinte, cauza principală o reprezintă tratamentul endodontic efectuat anterior obturației coronare.
Aceste dureri cresc în intensitate la atingerea dintelui și, uneori, pacienții pot avea senzația că dintele este „mai alungit”.
De obicei, aceste dureri dispar treptat în câteva săptămâni. Apariția lor nu este neobișnuită. Un studiu efectuat în Statele Unite a raportat că un procent de 7% din pacienți a manifestat dureri după efectuarea unui tratament endodontic.

Și în aceste situații este important să urmariți evoluția durerii:
  • Dacă sesizați că durerea are tendința să scadă în intensitate de la o zi la alta, sunt șanse mari ca aceasta să dispară în câteva săptămâni
  • Dacă durerea crește în intensitate sau apar alte simptome și semne precum: tumefierea mucoasei, creșterea mobilității dintelui, dureri spontane nocturne, este obligatorie contactarea medicului stomatolog

În asemenea situații este necesar retratamentul endodontic al dintelui. În anumite cazuri se poate apela și la operația dintelui prin rezecție apicală.

Concluzii

  • Durerea după obturație sau creșterea sensibilității unui dinte după realizarea obturației coronare nu este un lucru neobișnuit. De obicei, aceste dureri dispar în câteva săptămâni.
  • Mai frecvent, durerile după obturație apar atunci când caria a fost profundă sau dacă, înainte de efectuarea obturației, dintele a fost tratat endodontic.
  • Este importantă urmărirea evoluției durerilor: dacă acestea scad treptat, probabil vor disparea după câteva săptămâni; dacă persistă sau cresc, fiind însoțite și de alte simptome sau semne, este indicată contactarea cât mai rapidă a medicului stomatolog.

Data actualizare: 10-02-2014 | creare: 02-10-2013 | Vizite: 95417
Bibliografie
Journal of Endodontics , Volume 36, Issue 2 , Frequency of Persistent Tooth Pain after Root Canal Therapy, Pages 224-230, February 2010
Columbia University College of Dental Medicine, Fillings: The Basics, Reviewed by Elverne M Tonn, DDS on June 03, 2012
Dr Barry Hughes, Tooth pain after filling , Dentalcarematters.com, Aug 2, 2011
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice