Durerea în cazul nou-născuţilor poate fi evaluată printr-o nouă metodă care măsoasă activitatea cerebrală (studiu)

Data publicarii: 05-05-2017

Un electrod montat pe scalpul unui nou-născut, aproape de partea moale a capului, poate semnala momentele în care acesta are dureri, în cadrul unei noi metode descrisă miercuri în ''Science Translational Medicine'', informează Huffington Post şi Science News. Tehnica reprezintă un pas înainte făcut de oamenii de ştiinţă în demersul de a găsi cea mai bună soluţie pentru determinarea suferinţei bebeluşilor.

În prezent, medicii se bazează pe o combinaţie de indicii, precum plânsul, anumite mişcări sau grimasele pentru a evalua eventuala suferinţă a unui nou-născut. Însă, aceşti indicatori pot fi înşelători. ''Comportamente similare se petrec atunci când nou-născuţii nu au dureri, spre exemplu dacă le este foame sau dacă vor să fi legănaţi'', susţine coautoarea studiului, Rebeccah Slater de la Universitatea Oxford.

Evaluarea suferinţei în cazul nou-născuţilor este atât foarte dificilă cât şi extrem de importantă. Faptul că ei nu pot vorbi îngreunează foarte mult acest demers, iar durerea poate fi cu uşurinţă ignorată, a declarat şi Carlo Bellieni, cercetător specializat în durerile pediatrice la Spitalul Universitat Siena din Italia, potrivit Science News.

Noua metodă promite să fie un instrument de evaluare mult mai obiectiv deoarece măsoară activitatea cerebrală.

Slater şi colegii săi au examinat activitatea cerebrală în cazul unui grup de nou-născuţi cu vârste cuprinse între două şi cinci zile. Înregistrările efectuate cu ajutorul electroencefalogramei pe baza semnalelor primite de la electrozii de pe scalp au indicat o activitate a celulelor nervoase în momentul în care bebeluşilor li s-a aplicat o înţepătură cu un ac în călcâi pentru prelevarea de sânge. În special un anumit electrod, numit electrod Cz, ataşat în vârful capului, a detectat un impuls neural între 400 şi 700 milisecunde după evenimentul dureros. Acest răspuns cerebral nu a fost observat şi atunci când aceiaşi bebeluşi au fost doar atinşi în mod inofensiv pe călcâi sau au fost supuşi unor zgomote sau luminii puternice.

De asemenea, acelaşi tip de răspuns a fost observat în cazul copiilor născuţi prematur, între săptămânile 34 şi 36 de sarcină.

În forma actuală, metoda nu este suficient de sigură pentru a fi utilizată ca instrument de evaluare definitiv la fiecare nou-născut în parte deoarece nu toţi bebeluşii studiaţi au răspuns în mod similar la durere. 10 din 28 de nou-născuţi care au fost înţepaţi în călcâi nu au manifestat această semnătură neurală, indică cercetătorii.

Prin urmare, Slater subliniază că o abordare bazată pe mai mulţi indicatori ai durerii s-ar putea dovedi utilă.
Sursa: Agerpres, 05-05-2017, Vizualizari 87
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK