Ecografia cardiaca, testul EKG de efort si Holter-ul EKG pot preveni mortile subite la tinerii care practica sportul!

©

Autor:

Advertorial oferit de Clinica ERENAMED

Una din cauzele mortii subite la tineri, revenita in actualitate in ultima vreme, datorita mediatizarii largi, in mass-media, este cea datorata aritmiilor cardiace maligne survenita la tinerii sportivi in timpul efectuarii unui efort fizic intens. Astfel, aflam de sportivi de performanta de 20-30 de ani care au murit subit in cursul efortului intens din timpul unui meci de fotbal sau polo, sau de oameni activi care au facut stop cardiac in timpul unui efort fizic mai intens desfasurat la sala de fitness.

De ce astfel de cazuri sunt relativ frecvente in Romania, si sunt cvasi-necunoscute in majoritatea tarilor civilizate?
Pentru ca aceste morti subite pot fi prevenite foarte simplu, prin supunerea celor care stiu ca urmeaza sa depuna eforturi fizice foarte intense, la un control medical periodic cu ajutorul unor aparate, care pot depista precoce riscul crescut de aparitie al unei morti subite aritmice in timpul practicarii efortului.

Cea mai la indemana proba pentru testarea inimii in conditii de efort intens este testul EKG de efort maximal, care consta din monitorizarea activitatii electrice cardiac e prin intermediul inregistrarii continue a electrocardiogramei cu 12 derivatii in timpul efectuari unui efort fizic foarte intens (calculat functie de varsta, efectuat fie pe o bicicleta ergometrica, fie prin alergare pe o banda rulanta).

Exista foarte multe persoane la care in repaus activitatea electrica a inimii este perfect normala, si la care doar in timpul efortului apar tulburari de ritm care reveleaza un risc crescut pentru o moarte subita cardiaca in conditii de efort.

O alta analiza, de asemenea total neinvaziva, care poate arata daca o persoana are un risc crescut de moarte subita in timpul efortului fizic este ecocardiografia (ecografia cardiaca) Doppler, care investigheaza marimea cavitatilor inimii, functia de pompa a inimii, grosimea peretilor inimii, starea valvelor cardiace, miscarile peretilor inimii.

Orice tulburare a acestor parametri, care depaseste un anumit grad, implica un risc crescut de moarte subita cardiaca si reprezinta o contraindicatie pentru realizarea unor eforturi fizice intense. O tehnica speciala de examinare ecocardiografica o reprezinta ecografia transesofagiana ,care poate diagnostica mai usor unele cardiopatii congenitale cu risc crescut de moarte subita la efort, dar care are dezavantajul ca este semi-invaziva.

O alta analiza care poate releva un risc crescut de moarte subita cardiaca este monitorizarea continua a activitatii electrice a inimi pe 24 de ore (asa-numita monitorizare Holter EKG) care poate decela tulburari de ritm periculoase, care uneori sunt total ansiptomatice.

Toate aceste trei investigatii ar trebui efectuate in mod regulat de rutina tuturor persoanelor care se supun in mod constant unor eforturi fizice intense, chiar daca aceste persoane nu prezinta niciun simptom care sa duca cu gandul la o posibila boala de inima.

Faptul ca la noi in tara sportivii, dar si cei care merg la salile de fitness, nu sunt supusi deloc acestor analize simple, total neinvazive si cu costuri relativ reduse, se datoreaza in principal ignorarii de catre sportivi si de catre cei care ii manageriaza, a riscurilor la care se supun.

In opinia specialistilor cardiologi orice persoana, de orice varsta (atat adulti, cat si copii), care doreste sa inceapa sa practice o activitate fizica mai intensa trebuie investigat cardiologic pentru a se exclude o eventuala contraindicatie, chiar daca este total lipsit de orice simptom specific bolilor de inima (durere in piept, palpitatii, oboseala).

In anumite cazuri, strict selectionate, se poate practica si o examinare RMN (rezonanta magnetica nucleara) a inimii, investigatie care poate evidentia anomalii morfologice specifice anumitor maladii congenitale cardiac, cu risc crescut de moarte subita.

Cu totii cunoastem persoane tinere care practica diverse sporturi sau merg la sala de fitness in mod regulat, dar nu s-au investigat niciodata din punct de vedere cardiologic. Si ei prezinta aceleasi riscuri ca si sportivii de performanta!

Speram ca informatiie din acest articol sa ii puna serios pe ganduri si astfel impreuna sa putem preveni cat mai multe din aceste incidente mortale!

Dr. Constantin Erena
Medic Primar Boli Interne
Specialist Cardiologie
Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti
Asistent Universitar
Doctor in Medicina
www.erena.ro

Data actualizare: 03-08-2016 | creare: 03-08-2016 | Vizite: 1057
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: