Educația pe timp îndelungat, asociată cu o reducere a riscului de boli cardiace

Autor:

Educația pe timp îndelungat, asociată cu o reducere a riscului de boli cardiace
Conform rezultatelor unui studiu publicat în jurnalul The BMJ, cu cât numărul de ani petrecuți în sistemul de educație este mai mare, cu atât ar scădea riscul dezvoltării de boli coronariene. Studiul oferă cele mai puternice dovezi de până acum în acest sens, în contextul în care și alte cercetări anterioare au sugerat această legătură, însă nu se știa cu certitudine dacă nu erau implicați și alți factori, precum dieta sau activitatea fizică.

Autorii studiului au fost cercetători de la Universitatea College London, Universitatea din  Lausanne și Universitatea din Oxford. Aceștia au analizat 162 de variante genetice provenind de la 543 733 femei și bărbați europeni majoritar, folosind tehnica numită randomizare mendeleană. S-a observat că predispoziția genetică spre petrecerea unui timp mai îndelungat în educație era asociat cu un risc mai scăzut de boli coronariene. Mai exact, pentru fiecare 3,6 ani de educație suplimentară riscul acestor afecțiuni s-ar reduce cu aproximativ o treime.

Totodată, această predispoziție către petrecerea unui timp mai lung în educație a fost asociată cu o mai mică probabilitate de a fuma, de a avea un index de masă corporală mai scăzut și un profil al grăsimii din sânge mai favorabil, factori care, conform autorilor, ar explica parțial legătura dintre educație și bolile coronariene.

Aceste rezultate, consideră cercetătorii, ar trebui să suscite discuții legate de politica privind educația populației generale, ca o măsură de reducere a riscului acestor afecțiuni cardiace.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 08-09-2017 | creare: 08-09-2017 | Vizite: 256
Bibliografie
Staying in education linked to lower risk of heart disease, link: http://www.medicalnewstoday.com/releases/319294.php
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BioSport Earbuds – căștile care îți monitorizează inima
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Riscul de boli coronariene mai mare la persoanele scunde
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK