Efectele benefice ale soarelui asupra sistemului imun

©

Autor:

Efectele benefice ale soarelui asupra sistemului imun
Este cunoscut rolul soarelui în a ajuta organismul să producă vitamina D, importantă pentru imunitate, alături de alte efecte benefice. Un studiu recent sugerează că razele solare ar mai avea un efect important: energizarea celulelor T, care joacă un rol central în sistemul imun uman.

Cercetătorii de la Georgetown University Medical Center au descoperit faptul că nivelurile scăzute ale luminii albastre din razele soarelui determină celulele T să se miște mult mai rapid, fiind astfel pentru prima dată când s-au identificat celule umane care răspund la lumina solară prin mărirea vitezei.

Celulele T luptă împotriva infecțiilor, iar pentru aceasta trebuie să se deplaseze rapid la locul infecției și să acționeze, iar lumina soarelui se pare că le activează, sporindu-le viteza de mișcare. S-a observat că sinteza peroxidului de oxigen (compus eliberat de celulele albe din sânge când detectează o infecție, pentru a ucide bacteria sau a solicita celulele T sau alte celule ale sistemului imun) este cea care stă la baza acestui proces, și care activează la rândul ei o cale de semnalizare care mărește viteza de deplasare a celulelor T.

Spre deosebire de producția de vitamina D, în care sunt necesare razele ultraviolete (asociate cu cancerul de piele), acest proces necesită lumina albastră, mult mai sigură pentru sănătate.

Autorii consideră că este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege mai bine implicațiile acestor rezultate, iar dacă lumina albastră a razelor solare are doar beneficii, terapia cu lumină albastră ar putea fi eficientă pentru imunitate.

Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 07-01-2019 | creare: 30-12-2016 | Vizite: 1990
Bibliografie
Sunlight offers surprise benefit—it energizes infection fighting T cells, link: https://medicalxpress.com/news/2016-12-sunlight-benefitit-energizes-infection-cells.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul și sistemul imunitar
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • O pastilă care imită sistemul imunitar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum