Efectele fumatului asupra implantului dentar

©

Autor:

Advertorial oferit de VelvetDental

Atunci cand pacientul este supus unei interventii de implantologie este important sa luam in considerare si efectele pe termen lung pe care le pot avea anumiti factori externi asupra tratamentului.

Fumatul este unul din principalii inamici ai terapiei cu implanturi, avand un efect atat imediat cat si pe termen lung.

Efectele negative pe care fumatul le produce pot fi impartite in doua categorii:
  • Efecte imediate
  • Efecte tardive (la distanta)

Efectele imediate sunt cele care apar in momentul cand fumul ia contact cu locul unde s-a realizat interventia. Vascularizatia este compromisa in aceasta zona, lucru care poate duce la infectii postoperatorii refractare la tratament, absenta vindecarii si acumulare de placa bacteriana in exces.

Vindecarea unei plagi in cavitatea orala se bazeaza pe formarea cheagului de sange la locul interventiei. Nu in ultimul rand, formarea de os nou de jur-imprejurul implantului precum si integrarea acestuia pe termen lung se bazeaza tot pe vascularizatia organismului uman.

Prin urmare, afectarea calitatii vasculare si a circulatiei sangvine la nivelul maselor maxilare compromite pe termen lung integrarea implantului; aici vorbim deja de efecte pe termen lung.

De asemenea, prezenta fumului in cavitatea bucala duce la fixarea de pigmenti specifici pe suprafetele dintilor. Acestea din urma devin mai rugoase, sunt colonizate mai usor de placa bacteriana ce devine foarte aderenta si greu de indepartat. Rezultatul in timp va fi acela de pierdere a implantului, nemaivorbind de celelalte efecte negative pe care le are fumatul, atat la nivel local, cat si asupra sanatatii generale.

Desigur, trebuie luat in considerare si numarul de tigari pe care pacientul il consuma. O persoana care fumeaza 2-3 tigari pe saptamana, ocazional, poate sa nu fie afectata de efectele negative ale fumatului. In cazul fumatorilor cronici, problemele care apar sunt exact cele descrise mai sus.

Atunci cand pacientul fumator urmeaza a fi supus unei interventii de implantologie este important ca medicul curant sa-i dea toate informatiile necesare cu privire la complicatiile ce pot aparea. Atat efectele pe termen lung cat si cele pe termen scurt pot duce la esecul tratamentului.

Studiile stiintifice recomanda sa nu se insere implanturi la pacienti fumatori cronici; totusi, atunci cand medicul hotaraste impreuna cu pacientul sa mearga inainte cu tratamentul, trebuie respectate urmatoarele indicatii:
  • Intreruperea fumatului inaintea interventiei si dupa; in caz contrar, obligatoriu sa nu fumeze in primele 24 ore dupa interventie: timpul necesar formarii si fixarii primare a chegului de sange
  • Prezentarea la medicul stomatolog din 4 in 4 luni pentru sedinte de detartraj si igienizare completa
  • Realizarea de radiografii retroalveolare de control din 6 in 6 luni
  • Realizarea unei radiografii panoramice 1 data/an pentru monitorizare

Pacientul trebuie sa fie foarte constient de faptul ca fumatul in timp compromite terapia cu implant dentar, iar medicul nu poate fi raspunzator si nu poate oferi garantie atunci cand indicatiile nu se respecta cu strictete.

Data actualizare: 20-01-2016 | creare: 20-01-2016 | Vizite: 696
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: