Efectele greutății corporale la pacienții cu poliartrită reumatoidă

©

Autor:

Efectele greutății corporale la pacienții cu poliartrită reumatoidă
Cercetări noi oferă perspective asupra potențialelor efecte ale greutății asupra sănătății persoanelor cu poliartrită reumatoidă. Un studiu publicat în Arthritis Care & Research analizează modul în care supraponderabilitatea și obezitatea pot afecta probabilitatea de a obține remisia poliartritei reumatoide aflată în faza incipientă. Un alt studiu din Arthritis & Rheumatology se concentrează asupra modificării greutății în poliartrita reumatoidă din stadiul incipient și a riscului ulterior de moarte prematură.
Cercetările sugerează că greutatea poate influența eficacitatea terapiilor poliartritei reumatoide. Într-un studiu din Arthritis Care & Research, Susan Goodman și colegii săi au analizat efectul greutății asupra probabilității ca pacienții să obțină remisie în anii imediat următori diagnosticării cu poliartrită reumatoidă. Echipa a examinat datele de la Canadian Early Artritis Cohort, un studiu observațional multicentric asupra pacienților cu poliartită reumatoidă în stadiu incipient, care au fost tratați de reumatologi folosind îngrijiri bazate pe recomandările ghidurilor.

Studiul nostru urmărește persoanele cu poliartrită reumatoidă în stadiu incipient, recent diagnosticată, care au cele mai bune rezultate și cele mai bune răspunsuri la tratament, urmărește câte persoane sunt supraponderale sau obeze și apoi determină dacă cei care sunt supraponderali sau obezi au rezultate mai slabe decât cei cu greutate normală, declară dr. Goodman.

Din 982 pacienți, 32% au avut un IMC cuprins între valorile normale, 35% au fost supraponderali și 33% obezi. Pe parcursul a trei ani, 36% dintre pacienți au prezentat remisie susținută. Comparativ cu pacienții cu IMC normal, cei care au fost supraponderali au avut o probabilitate cu 25% mai mică să prezinte remisie susținută, iar cei care au fost obezi au avut cu 47% mai puțin, în ciuda faptului că au primit tratamente similare.

Această cercetare reprezintă cel mai mare studiu care demonstrează impactul negativ al excesului de greutate asupra evoluției poliartritei reumatoide și susține un apel la a acționa pentru o mai bună identificare și abordare a acestui risc.

Aceste constatări au implicații importante pentru îngrijirea clinică, deoarece ratele excesului ponderal și al obezității continuă să crească, spune dr. Goodman. Constatările noastre subliniază proporția mare de pacienți recent diagnosticați cu poliartrită reumatoidă, care sunt supraponderali sau obezi și care pot avea o patologie mai dificil de tratat. Pentru persoanele cu poliartrită reumatoidă care nu au avut un răspuns adecvat la tratament, acesta ar putea fi un alt factor de luat în considerare.

În alte studii, obezitatea a fost asociată cu un risc scăzut de deces prematur; totuși, studiile de urmărire sugerează că acest paradox al obezității poate fi explicat prin pierderea neintenționată a greutății în anii care preced decesul, mai degrabă decât un efect cu adevărat protector al obezității. Potrivit acestei explicații, pacienții cu poliartrită reumatoidă diagnosticată de o lungă perioadă de timp care au atins un IMC normal sau subponderal au o rată a mortalității mai mare și sunt relativ mai puțin sănătoși decât pacienții care au menținut obezitatea sau excesul de greutate.

Pentru a investiga această problemă, Jeffrey Sparks și colegii săi au evaluat efectul modificării greutății în stadiile incipiente ale poliartritei reumatoide asupra riscului de mortalitate ulterior. Studiul lor din Arthritis & Rheumatology a inclus 902 femei diagnosticate cu poliartrită reumatoidă și 7884 femei fără poliartrită reumatoidă.

Femeile cu poliartrită reumatoidă au avut rate mai mari de mortalitate decât femeile fără poliartrită reumatoidă. În rândul femeilor cu poliartrită reumatoidă, 41% au decedat pe parcursul unei urmăriri medii de 17 ani; dintre femeile fără poliartrită reumatoidă, 29,2% au decedat pe parcursul unei urmăriri medii de 18,4 ani. În ambele grupuri, femeile care au suferit o pierdere în greutate severă (> 14 kg) au avut cele mai mari rate de mortalitate după stadiul incipient al poliartritei reumatoide. Creșterea în greutate în faza incipientă a poliartritei reumatoide nu a fost asociată cu mortalitate pentru nici un grup.

Studiul nostru este primul care se axează pe modificarea greutății în perioada apropiată diagnosticului de poliartrită reumatoidă și riscul de deces, și nu pe modificarea greutății la pacienții diagnosticați cu poliartrită reumatoidă de o lungă perioadă de timp, precum în studiile anterioare, spune dr. Sparks. „Constatările noastre arată că rezultatele studiilor anterioare - faptul că pacienții cu greutate normală prezintă un risc mai mare de deces - ar putea fi asociate cu pierderea în greutate neintenționată și nu cu un efect protector al supraponderabilității sau obezității. Rezultatele noastre demonstrează că aceste descoperiri anterioare au o probabilitate mai mică să fie direct legate de poliartrita reumatoidă, mai degrabă fiind un fenomen de fragilitate și îmbătrânire a populației generale.

Sursa: Science Daily

 


Data actualizare: 08-05-2018 | creare: 08-05-2018 | Vizite: 1984
Bibliografie
Studies examine the effects of weight on patients with rheumatoid arthritis, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171130090036.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea, atât cauza, cât și consecința artritei reumatoide
  • Adoptarea unei diete vegane poate ajuta pacienții cu poliartrită reumatoidă să reducă simptomele afecțiunii
  • Nanoparticule nou dezvoltate, eficiente în tratamentul cuprinzător al poliartritei reumatoide
  •