Efectul consumului de legume si de fructe impotriva cancerului este limitat

Data publicării: 08-04-2010

A fost mantra traitului sanatos timp de zeci de ani: daca vom manca mai multe fructe si legume vom scapa de cancer. Oamenii de stiinta au descoperit insa recent ca proprietatile anticarcinogene ale unei astfel de diete sunt in cel mai bun caz reduse, relateaza cotidianul britanic The Independent.

In unul dintre cele mai ample studii dedicate legaturii dintre dieta si cancer, cercetatorii de la Mount Sinai School of Medicine din New York au urmarit consumul de fructe si de legume in cazul a 400.000 de barbati si femei din 10 tari europene pe o perioada de aproximativ noua ani, perioada in care in randul acestora s-au inregistrat 30.000 de imbolnaviri de cancer.

Cercetatorii au descoperit ca mancatul unei cantitati suplimentare de 200 de grame de fructe si de legume in fiecare zi a redus incidenta aparitiei cancerului cu aproximativ 4%. Aceste rezultate au confirmat parerile pesimiste ale cercetatorilor din ultimii 10 ani: efectul protector al fructelor si legumelor asupra aparitiei cancerului este extrem de limitat.

Descoperirile reprezinta o infirmare dramatica a parerilor din urma cu 20 de ani cand se sustinea ca a consuma legume si fructe poate duce la reducerea cu pana la 50 la suta a numarului imbolnavirilor de cancer. De altfel, in 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul de 5 ori pe zi de fructe si de legume.

Pe de alta parte, daca in privinta cancerului consumul de fructe si de legume nu a dovedit niciun efect, in ceea ce priveste bolile de inima, s-a constatat o reducere cu 30% a incidentei printe cei care au consumat fructe si legume de cinci ori pe zi fata de cei care consumau mai putin de o data si jumatate pe zi.

De altfel, studii separate au aratat ca o crestere a consumului de fructe si legume reduce presiunea sangelui, o cauza majora a bolilor de inima.

Insa cum s-au putut insela cercetatorii o perioada atat de indelungata? Paolo Boffeta de la Mount Sinai School of Medicine din New York, cel care a condus studiul mentionat, publicat in Journal of the National Cancer Institute (JNCI), este de parere ca alti factori legati de un consum sporit de fructe si legume, cum ar fi cantitatea mica de alcool consumat, lipsa fumatului si activitatea fizica crescuta, 'pot sa fi dus la un risc de cancer mai scazut'.

Cu toate acestea, ramane posibil ca unele legume sa aiba efecte impotriva anumitor tipuri de cancer si ca efectul general al unei diete bogate in fructe si legume sa fie mai pronuntat in randul oamenilor tineri. Intr-un editorial din JNCI, Walter Willett de la Harvard School of Public Health aminteste de licopen, prezent in rosii, in privinta caruia exista 'dovezi considerabile' ale efectului sau impotriva cancerului de prostata. De asemenea, despre fructe cum ar fi coacazele si capsunile, dar si despre legume cum ar fi broccoli, se spune ca au proprietati anti-carcinogene.
Sursa: Agerpres, 08-04-2010, Vizualizari 449
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.