Efectul nocebo influenţează încrederea pacienţilor în medicamente precum statinele (studiu)

Data publicării: 04-05-2017

Efectele secundare ale administrării de statine nu ar fi cauzate de aceste medicamente, ci de aşteptările negative ale pacienţilor, aşa-numitul efect nocebo, potrivit unui studiu publicat marţi, citat de The Guardian.

Statinele sunt prescrise în general pentru a ajuta la reducerea nivelurilor de lipoproteine cu densitate scăzută, sau "colesterol rău", în vederea diminuării riscului de boli de inimă sau de accident vascular cerebral.

Conform unui raport recent, se estimează că aceste medicamente previn circa 80.000 de astfel de incidente în decursul unui an numai în Marea Britanie. Însă, în ciuda beneficiilor, statinele fac obiectul unei controverse, criticii lor punându-le la îndoială siguranţa şi eficacitatea după ce Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a recomandat ca prescripţiile acestora să fie extinse şi la pacienţii cu risc scăzut de infarct.

Studiul recent susţine că reacţiile secundare, precum durerile musculare sau senzaţia de slăbiciune, nu sunt cauzate de aceste medicamente, ci de aşteptările negative ale pacienţilor cu privire la efectele lor, aşa-numitul efect nocebo, după cum a declarat Peter Sever, de la Imperial College London, cel care a condus studiul. Acesta a subliniat că persoanele care iau statine resimt simptomele, însă acestea nu ar fi cauzate de medicament. "Pacienţii resimt cu adevărat simptomele", a spus el. "Însă, în acest caz, acest lucru nu poate fi atribuit medicamentului", a precizat Sever.

Cercetarea subliniază concluziile unor studii realizate anterior - inclusiv unul publicat în urmă cu trei ani - care au sugerat că efectele secundare ale statinelor sunt minime, în ciuda faptului că o cincime dintre pacienţi au raportat reacţii adverse, în special dureri musculare şi slăbiciune.

Potrivit studiului, peste 6 milioane de persoane cu risc ridicat din Marea Britanie fie nu îşi administrează statine, fie nu iau o doză suficientă.

"Rareori în istoria terapiilor moderne beneficiile substanţiale dovedite ale unui tratament au fost compromise într-o asemenea măsură de denaturarea gravă a dovezilor privind siguranţa sa", notează autorii cercetării publicată săptămâna aceasta în The Lancet.

Oamenii de ştiinţă speră că noile concluzii vor pune capăt dezbaterii pe tema statinelor şi îi asigură atât pe medici cât şi pe pacienţi că beneficiile acestor medicamente depăşesc îngrijorările legate de efectele lor secundare, mai arată sursa citată.

"Există persoane care mor pentru că nu iau statine, iar cifrele sunt uriaşe - de zeci de mii, dacă nu sute de mii, şi mor din cauza efectului nocebo, după părerea mea", a atras atenţia Sever.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Agenţiei de reglementare a medicamentelor şi produselor sanitare (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency - MHRA), cercetările ştiinţifice au demonstrat beneficiile statinelor adăugând că efectele secundare importante din punct de vedere medical sunt rare. "Prioritatea noastră este să ne asigurăm că beneficiile medicamentaţiei depăşesc riscurile", notează MHRA.

Cercetarea recentă a fost efectuată de o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie şi Suedia, în perioada 1998 - 2004, pe mai mult de 10.000 de pacienţi cu grad mare de risc.

Subiecţii au fost împărţiţi în două grupuri în mod aleatoriu, unii dintre ei luând statine, alţii un placebo, fără să ştie ce îşi administrează. Cercetătorii notează că atunci când nu au ştiut ce fel de pastile iau, pacienţii au raportat rate similare de probleme ale muşchilor şi disfuncţii erectile, însă când atât ei cât şi medicii lor au ştiut că aceste pastilele conţineau statine, numărul neplăcerilor musculare raportate a crescut cu 41%.

Aceste rezultate, susţin oamenii de ştiinţă, indică faptul că problemele musculare raportate sunt în mare parte urmarea efectului nocebo.

Deşi studiul a fost finanţat de Pfizer, autorii subliniază că această companie producătoare de medicamente nu a fost implicată în cercetare.

Potrivit lucrării ''Fenomenul nocebo în medicină: relevanţa sa în practica medicală curentă'' (Nocebo phenomena in medicine: their relevance in everyday clinical practice) publicată în Deutsches Aerzteblatt International în 2012 şi citat de Science Daily, sugestiile sau aşteptările negative ale pacienţilor - uneori influenţate de medici - pot induce simptome de boală sau le pot agrava pe cele prezente. Efectul nocebo se află la polul opus faţă de efectul placebo.
Sursa: Agerpres, 04-05-2017, Vizualizari 166
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.