Ejacularea precoce – cauza si tratament

Autor:

Ejacularea precoce – cauza si tratament
Advertorial oferit de Abc Psihosucces

Ejacularea precoce este disfunctia sexuala masculina ce consta in aparitia ejacularii intotdeauna sau aproape intotdeauna, la aproximativ un minut dupa penetrare si incapacitatea de a intarzia ejacularea in timpul penetrarii vaginale. Este insotita de stres, frustrare si evitarea intimitatii sexuale. Se poate considera un diagnostic de ejaculare precoce daca problema este prezenta de cel putin 6 luni de zile si apare in cel putin 75% dintre interactiunile sexuale.

Ejacularea precoce reprezinta practic dificultatea de a controla momentul ejacularii si nevoia imperioasa de a avea orgasm.Gradul de severitate difera de la barbat la barbat, in functie de asteptarile si de experienta lui sexuala.

Ejacularea precoce este una dintre cele mai intalnite disfunctii sexuale masculine. Aproximativ 24% din barbati (Porst, & Al, 2007) se confrunta cu ejaculare precoce. Alte studii considera ca 33% dintre barbati au probleme de ejaculare precoce.

In functie de momentul aparitiei, ejacularea precoce se clasifica:
  • ejaculare precoce primara – barbatul s-a confruntat inca de la debutul vietii sexuale cu probleme de ejaculare precoce
  • ejaculare precoce secundara (dobandita) - barbatul a avut capacitatea de a-si controla ejacularea, dar si-a pierdut aceasta abilitate ca urmare a unor afectiuni: infectii urinare, prostatita, hipertiroidism, adenom de prostata, sau ca urmare a disfunctiei erectile sau ca urmare a unor evenimente stresante care au aparut in viata sa.

Ejacularea precoce si cauzele care o determina:

Cauzele ejacularii precoce sunt multiple si intercorelate, datorandu-se atat unor cauze psihologice cat si unor cauze de natura biologica. Stresul, lipsa abilitatilor sexuale, anxietatea de performanta, teama de ejaculare rapida si supraexcitarea pot contribui la aparitia simptomului de ejaculare precoce. Uneori barbatii ejaculeaza rapid atunci cand se simt vinovati, cand au avut lungi perioade de abstinenta fara sex, sau cand au fost excitati o lunga perioada de timp.

Ejacularea precoce afecteaza foarte mult viata personala si calitatea relatiilor

Cercetarile efectuate au aratat ca 68% dintre barbatii care sufera de acest simptom au o incredere in sine scazuta, iar aproxmativ jumatate dintre barbatii singuri evita sa intre intr-o noua relatie sau sunt foarte reticenti in ceea ce priveste viata de cuplu. Barbatii care se afla intr-o relatie afirma ca sunt stresati de faptul ca nu-si pot satisface partenera si au sentimente de nesiguranta legate de fidelitatea partenerei lor.

Tratament

Desi este o problema foarte raspandita, principalul motiv pentru care barbatii nu se adreseaza unui sexolog sau psihoterapeut pentru a cauta ajutor este stresul si disconfortul de a discuta despre aceasta problema precum si faptul ca aproximativ 48% dintre barbati nu stiu ca exista un tratament eficient in acest caz.

Cea mai buna rata de succes in tratarea ejacularii precoce o are abordarea psihologica. Tratamentul ejacularii precoce se desfasoara in general in 10-15 sedinte si consta intr-un program de antrenament fizic si mental. Acest antrenament consta in invatarea mai multor tehnici (exercitii) pe care le veti practica acasa, singur sau impreuna cu partenera.

Tratamentul ejacularii precoce se face in functie de cauzele si severitatea simptomului, determinat prin testul de ejaculare precoce. Exista mai multe directii si tehnici de tratament in functie de rezultatele obtinute in urma testului. In functie de severitatea sindromului tratamentul ejacularii precoce poate dura mai mult, fiind necesara si tratarea problemelor asociate: anxietate anticipatorie, anxietate de performanta, probleme cuplu, depresie, trauma, sau abuz .

Ce puteti sa faceti singur pana ajungeti la un psiho-sexolog:

  • Invatati sa va relaxati – relaxarea este indispensabila unui act sexual de calitate. Faceti dragoste cu partenera cand sunteti odihnit, relaxat, cand sunteti intr-o forma buna.
  • Daca sunteti in mijlocul unui conflict si starea de spirit dintre dv si partenera este f stresanta, este mai bine sa amanati sexul pentru alta data.
  • Preludiul este foarte indicat pentru dumneavoastra, va ajuta sa va relaxati si in acelasi timp poate armoniza starea si nivelul de excitatie.
  • Actul sexual are mai multe motivatii, urmariti sa simtiti placerea si bucuria lui, nu va lasati prinsi doar in dorinta de a obtine performanta sexuala.
  • Fiti constienti ca ceea ce ganditi si modul in care ganditi va influenta direct ceea ce simtiti si modul in care actionati
  • Fiti pregatit sa fiti perseverent si sa depuneti efort pt schimbare, pt atingerea abilitatilor sexuale pe care le doriti.

Tehnicile pe care un psiho-sexolog le foloseste in tratamentul ejacularii precoce sunt tehnici din psihoterapia cognitiv comportamentala: tehnici de relaxare, tehnica de desensibilizare – Wolpe, tehnica de imagerie ghidata, tehnici clasice din terapia sexuala (tehnica Stop-Start, tehnica Squeeze, antrenamentul Kegel, tehnica focalizarii pe senzatii Masters & Johnson), hipnoza clinica ericksoniana sau tehnici orientale pentru controlul respiratiei si a energiei sexuale.

Tratament ejaculare rapida- studiu de caz George

George, 30 de ani, avocat a venit in terapie deoarece a intrat de cateva luni intr-o noua relatie care isi dorea sa mearga foarte bine. George stia dintotdeauna ca are probleme de ejaculare precoce. A crezut ca in aceasta relatie ar putea sa fie altfel, ca ar putea sa se descurce singur, dar nu a reusit. El a povestit ca nu a reusit cu nici-o partenera sa reziste prea mult. Cu majoritatea femeilor durata in care putea sa isi controleze ejacularea se situa in jur de 1 minut, in cazurile foarte bune ajungea la 3 minute. Acest lucru l-a determinat sa-i fie teama sa intre in relatii si sa evite contactul sexual. Acesta a fost motivul pentru care s-a despartit de fost iubita in urma cu 2 ani, care i-a reprosat ca nu o iubeste si ca nu este atras de ea, despartire care l-a marcat destul de mult. Din fericire, prietena lui din aceasta relatie a fost foarte suportiva si a fost foarte implicata in realizarea temelor pentru acasa. Terapia a constat din invatarea tehnicilor de relaxare, etapa de antrenament fizic (tehnica Stop-Start individuala si in cuplu), modificarea nivelului de anxietate legat de implicarea lui sexuala si cresterea increderii in sine. La finalul terapiei, George spune ca mai sunt situatii in care ejacula mai repede decat isi dorea, dar si mai multe situatii in care durata actului sexual ajunsese la 15 min.

Daca credeti ca aveti nevoie de ajutor, nu pierdeti vremea, nu lasati ca relatia sa se deterioreze ireversibil si apelati la ajutorul unui sexolog.

Contact

Abc Psihosucces, Cabinet de Psihoterapie si Psiho-sexologie Gabriela Marin
www.sexolog-bucuresti.ro
Adr. Iancu de Hunedoara nr. 35, Sc. A, Bucuresti, sect 1
Tel. 0743 351 579

Data actualizare: 15-03-2017 | creare: 15-03-2017 | Vizite: 613
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK