Novus Medical - continuăm călătoria. Oameni care tratează. Inimi care îngrijesc.
English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Diabet, Nutriție și Boli metabolice Diabet, Nutriție și Boli metabolice Ploiesti

Indicatiile clinice ale echocardiografiei (ecografia de cord)

Ecocardiografia este o metoda de investigatie utilizata pe scara larga, iar gama de aplicatii se diversifica pe masura progresului tehnologic in ceea ce priveste integrarea practica a fizicii ultrasunetelor.
Recomandarile pentru utilizarea ecocardiografiei se bazeaza pe studii clinice si ecografice sau/si pe consensul expertilor privind situatiile clinice in care ecocardiografia are un rol evident pozitiv pentru managementul pacientului. Investigatia nu este indicata atunci cand patologia este bine definita prin alte metode de investigatie.
In evaluarea suflurilor cardiace este indicata atunci cand pacientul prezinta simptome cardiace sau respiratorii, iar la pacientul asimptomatic se va efectua in caz de suspiciune ridicata de boala structurala cardiaca evidentiata la examinarea fizica sau prin alte metode de evaluare.


In boala cardiaca ischemica (documentata sau cu suspiciune crescuta) se efectueaza la pacientul cu durere toracica acuta si instabilitate hemodinamica, in cazul aparitiei de novo a unui suflu cardiac in evolutia unui infarct miocardic acut sau recent, pentru evaluarea dimensiunii infarctului, a complicatiilor sale, mai ales pentru aprecierea functiei sistolice globale a ventriculului stang.
In afectiunile pericardice este necesara pentru diagnosticul pozitiv al pericarditei acute, pentru masurarea cantitatii de lichid pericardic si a eventualului efect compresiv asupra cavitatilor cardiace in cazul revarsatelor pericardice mari

.
In bolile neurologice fara evidenta de afectare cerebrovasculara anterior atacului ischemic cerebral, ecografia de cord este utila pentru evidentierea unor eventuale formatiuni intracardiace(trombi, tumori, etc) emboligene; de asemenea este necesara pentru determinarea implicarii cardiace in bolile neuromusculare.
In cazul prezentei diferitelor disritmii, cu palpitatii sau/si sincopa, ecocardiografia poate fi utila in urmatoarele situatii: suspiciune inalta de boala structurala cardiaca, evaluarea functiei sistolice a VS postinfarct miocardic in vederea preventiei primare, evaluarea functiei sistolice VS anterior administrarii de antiaritmice, evaluarea sincopei de efort si la categoriile profesionale cu risc crescut(piloti, soferi profesionisti, etc).
In hipertensiunea arteriala ecografia permite evaluarea functiei sistolice si diastolice a VS, a hipertrofiei ventriculare stangi sau remodelarii VS, in prezenta carora s-ar modifica abordarea individuala a tratamentului antihipertensiv. In suspiciunea de disectie aortica vizualizeaza localizarea si extinderea disectiei, ruptura anevrismului sau hematomul intraperietal.


Ecocardiografia efectuata preoperator in cazul interventiilor chirurgicale non cardiace este necesara atunci cand exista o boala cardiaca ischemica documentata cu capacitate functionala redusa de efort, dispnee inexplicabila in conditiile in care ECG si radiografia cardiopulmonara sunt cu modificari patologice, prezenta unui suflu insotit de simptomatologie respiratorie sau a unui suflu cardiac fara simptomatologie evidenta, iar examentul clinic sau alte metode de investigatie ridica suspiciunea de boala structurala cardiaca grava.


Indicatiile ecocardiografiei sunt in continua reevaluare, avandu-se in vedere maximizarea informatiilor aduse de metoda, in vederea unui management optim al in contextul clinic al pacientului.


Referinte:British Society of Ecocardiography,Clinical Indications of Ecocardiography, May, 2010; Otto C. The Practice of Clinical Echocardiography. 3rd ed. , Philadelphia: W. B. Saunders 2007

 
Programare