Novus Medical - continuăm călătoria. Oameni care tratează. Inimi care îngrijesc.
English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Ploiesti Cabinete Chirurgie vasculară Chirurgie vasculară Ploiesti

Polimialgia reumatica

Polimialgia reumatica[pseudopoliartrita rizomelica] este un sindrom clinic caracterizat prin dureri si redoare la nivelul centurilor membrelor superioare si inferioare,cefei,coapselor,feselor.
Este considerata o varianta clinica si topografica a arteritei cu celule gigant[boala Horton] care afecteaza arterele medii si mari, facand parte din grupul vasculitelor.
Afectiunea apare la varstnici, mai ales la femei, mai frecvent la rasa alba.Etiologia este necunoscuta iar simptomatologia este caracterizata prin dureri musculare intense, indeosebi dimineata, scaderea fortei musculare facand dificila ridicarea bratelor sau chiar ridicarea de pe scaun.Durerile sunt simetrice, iar in stadii avansate poate apare atrofie musculara.
La examenul de laborator apare o anemie usoara, sindrom biologic inflamator[frecvent VSH peste 100mm/h],uneori testele hepatice sunt modificate[fosfataza alcalina],etc.
Tratamentul este cortizonic[prednison in doze mici] care se reduc treptat.Tratamentul poate dura 1-2 ani sau chiar mai mult.

 
Programare