Empatia este influenţată şi de gene, potrivit unui studiu

Data publicării: 13-03-2018

Empatia, capacitatea de a înţelege şi a acorda atenţie sentimentelor altora, este în principal produsul experienţei noastre de viaţă dar ţine puţin şi de genele noastre, arată cercetătorii britanici şi francezi într-un nou studiu, relatează AFP.

Această descoperire este un pas în plus în înţelegerea autismului. Acest ansamblu de tulburări afectează în fapt "empatia cognitivă", respectiv facultatea de a înţelege emoţiile celorlalţi.

"Cel mai mare studiu genetic asupra empatiei, care a utilizat date provenind de la peste 46.000 de clienţi ai societăţii 23andMe (teste genetice)", potrivit Institutului Pasteur care a contribuit la cercetare, a fost publicat luni în revista Translational Psychiatry.

Nu există o metodă de a măsura în mod obiectiv empatia. Oamenii de şiinţă s-au bazat însă pe "indicele de empatie", stabilit printr-un chestionar pus la punct în 2004 de universitatea din Cambridge.

Ei au coroborat rezultatele acestui chestionar cu genomul celor 46.000 de persoane, care a fost întocmit plecând de la un eşantion de salivă.

Principalul rezultat este că "empatia noastră este în parte genetică". "În fapt, mai puţin de o zecime din această variaţie este asociată cu factori genetici", a rezumat Institutul Pasteur într-un comunicat.

"Individual fiecare genă joacă un mic rol şi este deci dificil să le identificăm", a precizat unul dintre autori, Thomas Bourgeron.

"În al doilea rând, noul studiu a confirmat că femeile arată în medie mai multă empatie decât bărbaţii. Totuşi, această diferenţă nu este cauzată de ADN-ul nostru", a adăugat universitatea din Cambridge.

Ea s-ar explica mai degrabă prin "alţi factori biologici non-genetici", hormonali de exemplu, "sau factori non-biologici precum socializarea, care diferă amândoi în funcţie de sex".

În final, studiul arată că "variaţiile genetice asociate unei empatii mai scăzute sunt asociate şi unui risc mai ridicat de autism", potrivit Cambridge.

Studierea factorilor genetici "ne ajută să înţelegem indivizi precum autiştii, care au dificultăţi în a-şi imagina sentimentele şi emoţiile altora. Această dificultate de a citi emoţiile poate deveni o chestiune de invaliditate la fel ca oricare alt handicap", a comentat unul dintre principalii autori, Simon Baron-Cohen.

Cauzele autismului, care afectează circa o persoană din o sută, sunt în mare parte încă necunoscute, notează AFP.
Sursa: Agerpres, 13-03-2018, Vizualizari 219
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.