Endometritele puerperale

©

Autor: Redacția ROmedic

Endometritele puerperale reprezinta forma cea mai frecventa si mai comuna a infectiilor puerperale ce survin dupa manevre obstetricale intrauterine, retentia de resturi placentare si membranare (dupa nastere sau avort).

Semne si simptome

A treia sau a patra zi, dupa nastere lehuza prezinta febra (38,5-39°C), frisoane, cefalee, tahicardie.


La examenul genital, uterul este marit de volum, dureros; lohiile sunt abundente (sau in cantitate mica), fetide, purulente. Expresia clinica depinde de virulenta agentului patogen, rezistenta organismului, drenajul lohiilor. Ca forma particulara este endometrita hemoragica indusa de infectia cu streptococ hemolitic; se mainfesta prin asocierea unui sindrom infectios local si general si hemoragie.

Evolutia endometritelor puerperale

Sub tratament corect administrat febra scade, lohiile isi modifica aspectul, uterul involueaza, simptomele retrocedeaza; fara tratament evolutia este nafavorabila cu diseminarea procesului infectios prin:


Profilaxie

Toate nasterile trebuie sa aiba loc in mediu spitalicesc; nasterea la domiciliu trebuie sa dispara; nasterile considerate cu potential toxic trebuie izolate si ingrijite separat; antibioterapia profilactica va fi administrata judicios:

  • nasterea din placenta praevia hemoragica
  • travaliu prelungit cu membrane rupte si suspiciune de infectie amniotica
  • manevre endouterine.


Tratament

Se vor prelava inaintea antibioterapiei: lohicultura, urocultura, leucograma. Se face apoi o perfuzie cu Oxitocin sau Ergomet intramuscular.

Antibioterapia pentru endometritele puerperale va fi cu spectru larg si doze mari pentru gram pozitivi si gram negativi si pentru anaerobi - cel putin trei zile dupa care in functie de evolutia lehuzei si antibiograma se va continua cu acelasi antibiotic sau se va schimba. In absenta hemoragiei, dupa trei-patru zile ecografia va preciza daca in cavitatea uterina sunt resturi placentare.

Este contraindicat absolut chiuretajul cavitatii uterine in prezenta semnelor infectioase locale si/sau generale.


Data actualizare: 10-04-2014 | creare: 24-12-2008 | Vizite: 10087
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum