Erupția dentară la bebelușul sugar

©

Autor:

Erupția dentară la bebelușul sugar

Când are lor erupția dinților la sugar?

Erupția primilor dinți are loc în perioada de vârstă 6 - 12 luni, dar sunt și excepții - cazuri în care dinții au erupt de la 3 luni sau după vârsta de un an (în special la bebelușii născuți prematur). Înainte de a împlini 12 luni, sugarul nu va avea mai mult de 4 dințișori:

  • apariția dinților pe maxilarul superior - incisivii centrali erup între 7 și 12 luni, iar incisivii laterali între 9 și 13 luni;
  • apariția dinților pe mandibulă - incisivii centrali erup la 6 - 10 luni, iar incisivii laterali între 7 și 16 luni;


Prin urmare, primii dinți apăruți sunt cei din față, jos. Erupția dentară este un proces perfect normal și, deși încă nu se văd, atât dinții de lapte, cât și cei permanenți, există deja în oasele maxilarului bebelușului încă de la naștere, doar că nu sunt pe deplin dezvoltați. Există tendința ca erupția dentară să aibă loc mai devreme la fetițe decât la băieți.

Odată cu apariția dinților, îngrijirea sugarului trebuie să includă igiena orală. Chiar de la apariție, dinții trebuie să fie spălaț cu o periuță foarte moale și pasta de dinți pentru copii. Primă vizita a sugarului la dentist trebuie să aibă loc între 6 și 12 luni.

Simptomele asociate cu erupția dentară

Bebelușii cărora le ies dinții sunt de obicei plângăcioși și durerea îi face să muște orice întâlnesc în cale. Mușcătură ameliorează durerea temporar, deoarece anulează presiunea exercitată de dintele care urmează să erupă. Sunt însă și sugari care nu au nicio reacție negativă, doar salivația excesivă indicând procesul de erupție al dinților.

Gingiile bebelușului sunt de obicei roșii și umflate sau chiar tumefiate. La un moment dat veți vedea mici punctișoare sau deschizături, în locul în care în câteva zile vor apărea dințișorii. Unele simptome ale erupției dentare sunt evidente - salivarea excesivă, lipsa somnului, irascibilitatea, neliniștea, plânsul sau gingiile dureroase, însă sunt și indicii mai puțin evidente, cum ar fi refuzarea mâncării și a laptelui sau iritația produsă de saliva.

Ca urmare a unei salivației excesive este posibil ca scaunul bebelușului să fie mai moale, însă diareea, prezența sângelui sau a mucusului în scaun nu sunt fenomene normale. În acest caz, contactați medicul. Febra și diareea nu sunt simptome normale în timpul erupției dentare, acestea indicând prezența unei infecții.

Este posibil ca gingiile sugarului să sângereze. Acest lucru se întâmplă atunci când erupția dentară produce mici chisturi, care se sparg odată ce dintele iese la suprafață. În mod normal, odată chistul spart, sângerarea se oprește repede, iar dintele este vizibil.

Cum ușurăm erupția dentară

Este normal ca erupția dentară să provoace durere și disconfort sugarului. Durerea nu este continuă, ci vine în valuri care pot dura de la câteva minute la câteva ore. Important este să aveți răbdare cu stările irascibile ale bebelușului și să-l alinați prin câteva modalități simple:

  • Încercați să calmați bebelușul si să-i distrageți atenția, plimbându-l, legănându-l sau jucându-vă cu el.
  • Masați ușor cu degetul curat gingia bebelușului, ori de câte ori este nevoie.
  • Aplicațiile reci sunt de mare ajutor - masați gingia cu o pânză umedă și rece sau cu un cub de gheață învelit într-o pânză; există jucării speciale care se pot umple cu apă rece și pe care bebelușul le poate mușca. Nu lăsați bebelușul să muște obiecte congelate, deoarece îi pot vătăma gingia.
  • Dacă bebelușul consumă alimente solide, dați-i piureuri de fructe sau legume ușor reci, însă nu foarte reci. Nu oferiți sugarului fructe întregi sau bucăți de fructe, congelate.
  • Deoarece bebelușul salivează excesiv, este posibil să apară iritații în jurul gurii - aveți grijă să îi mențineți fața curată și uscată.
  • O altă posibilitate este să administrați bebelușului medicamente care să amelioreze durerea sau geluri care amorțesc gingia. În acest caz, consultați medicul!

Data actualizare: 30-12-2019 | creare: 18-11-2009 | Vizite: 44376
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ameliorăm disconfortul erupției dentare la sugar?
  • Erupția dinților la copii - la ce să te aștepți
  • Dinții primari pot oferi informații esențiale cu privire la greutatea din timpul copilăriei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum