Eruptia polimorfa a sarcinii (papulele urticariene pruritice ale sarcinii)

Eruptia polimorfa a sarcinii (papulele urticariene pruritice ale sarcinii) este cea mai comuna dermatoza specifica a sarcinii si afecteaza o sarcina din 160. Termenul de papule urticariene pruritice este inca folosit in America. Apare mai ales la primipare, in primul trimestru si mai rar in ultimul trimestrul sau postpartum. Prevalenta ridicata a atopiei in istoricul familial sau personal si a astmului alergic a fost raportata.

Eruptia debuteaza pe abdomen si coapse in 90% din cazuri. Leziunile evita fata, gitul, palmele si plantele. Debuteaza in jurul striurilor abdominale si evita zona periombilicala. Leziunile sunt urticariene dar devin polimorfe, veziculare, tintite, policiclice sau pruritice. Excoriatiile si eczematidele sunt frecvente. Leziunile dishidrotice ale palmelor si talpilor, cu leziuni veziculare confluente pe extremitati, fenomen Kobner si fotodistributia au fost exceptional raportate. Prezenta leziunilor polimorfe creste o data cu durata bolii. Eruptia se remite spontan sau la nastere.

Etiopatogeneza
bolii nu a fost clarificata. Au fost propuse citeva ipoteze asupra factorilor declansatori. Localizarea caracteristica a leziunilor pe vergeturile abdominale si asocierea cu multiplele sarcini, greutatea anormala a mamei si fatului, cu obezitatea materna au facut citiva medici sa considere distensia rapida abdominala la primigravide in ultima parte a sarcinii si distrugerea tesutului conjunctiv cu vergeturi a provoca o reactie inflamatorie ca sa stea la baza proceselor bolii. Un studiu a aratat prezenta receptorilor de progesteron in leziunile cutanate implicind modificarile hormonale in patogeneza bolii. Un alt studiu a demonstrat prezenta ADN-ului fetal masculin in leziuni, postulindu-se ca acesta poate rezulta prin migrarea fetala a celulelor pe masura ce sarcina avanseaza, in piele secundara chimerismului singelui periferic, fenomen care incepe timpuriu in gestatie.

Tratamentul bolii moderate cu masuri generale (bai racoritoare, emoliente si pansamente umede), medicatie topica antipruriginoasa, steroizi topici de potenta moderata si antihistaminice orale de generatia I sunt considerate sigure in sarcina. In cazul pruritului sever sau a generalizarii eruptiei, o cura scurta de steroizi orali, cum este prednisonul poate fi necesara si pare a fi sigura in ultima parte a gestatiei. Riscul supresiei adrenale fetale secundara curei steroidiene este mic. UVB a fost folosita cu succes.

Complicatii

Prognosticul perinatal este favorabil, decesele fetale fiind neobisnuite. Un studiu recent arata asocierea cu hipertensiunea. Boala nu este un factor independent pentru inducerea nasterii si cezariana.

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum