Eșecul implantului dentar

©

Autor:

Eșecul implantului dentar

Când devine implantul dentar o problemă?

Implantul dentar este cea mai recomandată și eficientă soluție pentru tratarea dinților lipsă. Cu toate acestea, tratamentul cu implant dentar are o rată de nereușită între 2% și 5% la nivel global. De aceea, este important să fim atenți la efectele negative ce pot apărea după realizarea procedurii.
Înainte de toate, pacientul trebuie să se informeze corect și să aleagă o clinică stomatologică cu medici specializați în implantologie și cu servicii a căror calitate este garantată. Calitatea îndoielnică a produselor folosite și a serviciilor poate avea efecte majore asupra sănătății dentare a pacientului.

Cum ne dăm seama că avem un implant nereușit?

  • durerea
  • apariția și persistența infecțiilor (peri-implantită)
  • mobilitatea implantului
  • pierderea masei osoase

Care sunt situațiile de eșec ale unui implant dentar?

Deteriorarea sau spargerea implantului

Alegerea unui material de joasă calitate poate aduce cu sine efecte nedorite pe termen lung. Dintre cei peste 200 de producători de implanturi, numai 6 au declarat rezultatele testelor calitative pentru produsele pe care le comercializează, iar acest lucru se datorează costurilor ridicate pe care le implica aceste cercetări. De aceea, materialele de calitate, deși sunt mai costisitoare, reprezintă un indiciu clar pentru reușita tratamentului.
În multe dintre cazuri, neglijența pacienților după tratament poate avea efecte negative asupra implantului. Specialiștii recomandă vizitele periodice la fiecare șase luni la medic, pentru realizarea ședințelor de profilaxie și pentru verificarea evoluției tratamentului.

Respingerea implantului dentar

În foarte puține dintre cazuri, în contexte care privesc afecțiuni generale, este posibil ca organismul să respingă implantul dentar.
Totuși, implanturile de bună calitate au rată mică de respingere, deoarece materialul din care sunt confecționate, titanul de puritate mare, este singurul element care prezintă osteointegrare și este acceptat cu ușurință de țesutul osos.
Pe lângă calitatea produsului, certificările și experiența medicului sunt esențiale pentru reușita tratamentului.

Afecțiuni ale sistemului nervos

Înainte de realizarea unui implant dentar este necesară realizareă unei radiografii tridimensionale pentru a determina cu exactitate zona în care urmează să fie fixată rădăcina implantului. Prin poziționarea greșită, implantul poate atinge nervul și astfel poate cauza amorțeli, durere sau chiar paralizie temporară.
Cu ajutorul unui specialist în radiologie maxilo-facială, medicul poate observa trăsăturile osului, secțiunile transversale, dar și așezarea vaselor de sânge și a nervilor, informații ce contribuie la realizarea unei intervenții de succes.

Perforarea altor zone

Perforarea sinusurilor, a spațiului lingual-mandibular sau chiar a nasului sunt câteva dintre exemplele rare ale efectelor pe care le poate avea un implant eșuat. Acest lucru poate fi posibil fie din cauza diagnosticului greșit, fie din lipsa de profesionalism a echipei implicate în realizarea tratamentui. De aceea, este important ca pacienții să se asigure că aleg specialiști certificați în domeniul implantologiei.

Data actualizare: 18-02-2019 | creare: 29-03-2013 | Vizite: 7603
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice