Esofagul Barrett

Esofagul Barrett este caracterizat de modificarea precanceroasa a mucoasei esofagiene datorata injuriilor acide repetate in jumatatea inferioara.

Cauza cea mai frecventa pentru esofagul Barrett este boala de reflux esofagiana. Exista un numar de factori de risc privind aparitia esofagului Barret:
  • instalarea recenta a simptomelor de reflux
  • perioada lunga de evolutie a simptomelor
  • simptome de reflux prezente noaptea.

Pacientii cei mai expusi riscului de a dezvolta esofagul Barrett sunt caucazienii de sex masculin peste 50 de ani cu istoric de pirozis retrosternal.

Simptomele esofagului Barrett sunt asemanatoare cu cele ale refluxului gastro-esofagian. Acestea includ senzatie de arsura retrosternala si regurgitatie acida. Unele persoane prezinta si deglutitie dificila, simptomul necesitand interventie medicala imediata. Singura forma de a confirma diagnosticul este biopsia prin endoscopie.

Tratamentul pentru esofagul Barrett este similar cu cel al bolii de reflux. Acesta include schimbarea stilului de viata, stoparea fumatului, a consumului mincarurilor grase, condimentate, a bauturilor carbogazoase, a ciocolatei, cafelei si alcoolului. Medicatia cuprinde administrarea de antiacide: antihistaminice, agenti de protectie, inhibitori ai pompei de protoni.

Esofagul Barrett este o stare premaligna care poate duce la dezvoltarea cancerului de esofag. Acesta se dezvolta prin modificarea celulelor specifice mucoasei esofagiene in celule specifice mucoasei gastrice, ca factor de protectie impotriva aciditatii. Pacientii cu esofag Barrett trebuie sa efectueze examene de screening repetate pentru a detecta cancerul in stadiile incipiente.

Unul dintre tratamentele incercate este ablatia zonei transformate premalign cu laser.

Patogenie

Metaplazia de tip Barrett defineste prezenta in esofagul distal, la mai mult de 1 cm de marginea proximala a pliurilor de pe marea curbura gastrica, a epiteliului de tip cilindric specializat, atestat prin prezenta celulelor caliciforme.
Cea mai acceptata teorie, ce explica aparitia metaplaziei de tip Barrett, ar fi cea care presupune ca agresiunea acida cronica produce leziuni ale epiteliului scuamos esofagian, care pe parcurs se descuameaza si este inlocuit cu epiteliu de tip cilindric gastric, mai rezistent la acid. Importanta acestui sindrom rezida din riscul de peste 100 de ori de a dezvolta cancer esofagian.

Semne si simptome

Persoanele cu esofag Barrett nu au simptome specifice, acestea sunt cele ale bolii de reflux gastro-esofagian:

Aceste simptome apar mai ales noaptea, cind pacientul este intins, dupa anumite tipuri de alimente si bauturi, sau stari medicale: graviditatea, obezitate, gastropareza gastrica in diabet. In esofagul Barrett simptomele sunt mai severe.

Diagnostic

Tehnica de diagnostic pentru esofagul Barrett cea mai fiabila este biopsia, prin endoscopie si examenul inumohistochimic. Metaplazia poate fi observata si endoscopic direct sau prin colorare cu albastru de metilen a zonei Z – linia de tranzitie intre epiteliul esofagian si cel gastric.
Infectia cu H. Pylori este un factor de risc, iar testele de detectie a acesteia sunt importante: biopsie de antru sau fundus gastric, testul de masurare a ureei respiratorii si serologice.

Tratament

Medicatia este aceeasi ca pentru boala de reflux gastro-esofagian:
  • antiacide: antihistaminice H2 - medicamente care se leaga de receptorul H2 impiedicind actiunea histaminei si eliberarea de acid: cimetidina, famotidina, ranitidina
  • inhibitori ai pompei de protoni: omeprazol, pantoprazol, lansoprazol
  • medicamente care protejeaza mucoasa de actiunea acicului formind o patura de protectie la suprafata, acestea contin o forma de cauciuc si Al, Mg, Ca
  • preparatele din Al sunt constipante iar cele cu Mg diareice, exemple: sucralfat, carbonat de Ca

Tratamentul chirurgical cuprinde urmatoarele tehnici, realizate laparoscopic sau endoscopic:
  • fundoplicatura - interventia de baza in BRGE, procedeul implica suturarea fundusului gastric (partea cea mai apropiata de jonctiunea cu esofagul), in jurul portiunii distale a esofagului si a sfincterului inferior, micsorind astfel diametrul SEI care este incompetent
  • rezectia liniei Z, de jonctiune intre mucoasa esofagiana si cea gastrica, metaplaziata: prin laser sau termochirurgie

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicamentele antiacide asociate cu risc crescut de deces
  • Efectele adverse ale medicației anti-acide la sugari
  • Medicamentele împotriva acidității gastrice pot favoriza apariția bolilor hepatice
  •