Este eficientă administrarea probioticelor pentru a preveni apariția eczemei sau a astmului?

©

Autor:

Este eficientă administrarea probioticelor pentru a preveni apariția eczemei sau a astmului?

Probioticele sunt microorganisme vii, care administrate în dozele corespunzătoare, conferă beneficii în ceea ce privește sănătatea gazdei. Deși a fost vehiculată teoria, nu există suficiente dovezi la ora actuală care să sugereze că administrarea probioticelor femeilor însărcinate sau sugarilor ar putea reduce riscul de atopie la micuți.

Un studiu publicat recent în jurnalul Pediatrics a testat această ipoteză conform căreia administrarea suplimentelor cu probiotice la sugari în primele 6 luni de viață ar putea reduce incidența eczemei la copiii cu predispoziție pentru boli atopice.

Obiectivele secundare au investigat rolul probioticelor în vederea reducerii incidenței astmului și a rinitei alergice. Includerea copiilor în studiu a avut loc între 2006 și 2012 în regiunea San Francisco. Aceștia au fost repartizați aleatoriu începând cu vârsta de 4 zile, fiind incluși doar nou-născuții cu cel puțin un părinte biologic diagnosticat cu astm.

Intervenția a constat în administrarea zilnică a unei a unei capsule ce conținea 10 miliarde de unități formatoare de colonii de Lactobacillus rhamnosus GG și 225 mg de inulină în primele 6 luni de viață. Sugarii din grupul de control au primit o capsulă similară, doar cu inulină însă. Aparținătorii dizolvau conținutul capsulei în laptele matern sau formula de lapte și administrau amestecul cu ajutorul unei seringi. În cazul în care sugarii erau alimentați artificial (aproximativ 20%), formulele utilizate au fost alese astfel încât să nu conțină suplimente de probiotice sau prebiotice.

În total au fost incluși 184 de sugari repartizați randomizat în 2 grupuri - care au primit probiotice și grupul de control. Aproximativ 10% s-au retras din fiecare grup, dar circa 95% au fost monitorizați cel puțin până la cea de a doua aniversare.

Deși în urma suplimentării cu L. rhamnosus GG s-au evidențiat o serie de efecte benefice la evaluarea după 6 luni, nu au mai fost remarcate diferențe între cele două grupuri după împlinirea vârstei de 2 ani, când 30.9% dintre copiii din grupul de control, respectiv 28.7% dintre cei asupra cărora s-a intervenit prin suplimentare, au dezvoltat eczemă.
Incidența astmului la vârsta de 5 ani a fost de 17.4% în grupul de control și 9.7% la cei care au primit suplimente cu probiotice, însă rezultatele nu sunt semnificative din punct de vedere statistic.

Astfel investigatorii au concluzionat că suplimentarea cu L. rhamnosus GG în primele 6 luni de viață nu previne apariția eczemei sau a astmului la copiii cu risc atopic crescut.

Rolul probioticelor, în special al L. rhamnosus GG, în prevenția atopiei nu a fost însă infirmat total. Populația de sugari analizată a fost predominant hrănită cu lapte matern, ceea ce ar fi putut masca beneficiile conferite de suplimentarea cu probiotice.
De asemmenea, sunt semne de întrebare cu privire la avantajele suplimentării prenatale cu probiotice și continuarea ei în perioada postnatală.
Deși eficacitatea probioticelor conținând L. rhamnosus GG nu a fost elucidată prin intermediul acestui studiu, un lucru este sigur, acela că administrarea lor nu a fost asociată cu efecte secundare, fiind considerată sigură pentru sugari.

Sursa: Medscape Pediatrics 


Data actualizare: 19-03-2019 | creare: 19-12-2017 | Vizite: 1602
Bibliografie
(1) Early Probiotics to Prevent Eczema or Asthma? No Luck So Far, link? https://www.medscape.com/viewarticle/890037?src=wnl_edit_tpal&uac=206814SR
(2) Early Probiotic Supplementation for Eczema and Asthma Prevention: A Randomized Controlled Trial, link: https://pediatrics.aappublications.org/content/140/3/e20163000.long
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de astm și alergii este mai mic la copiii care dorm pe o blană de animal în primele luni de viață
  • Astmul în copilărie a fost asociat cu aerisirea insuficientă în bucătărie
  • Exercițiile de aerobic pot reduce simptomele astmului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum