Este paracetamolul un remediu pentru durere eficient și sigur?

©

Autor:

Este paracetamolul un remediu pentru durere eficient și sigur?
Reducerea senzației de durere la jumătate sau chiar mai mult asigură succesul terapeutic în ceea ce privește managementul durerii. Acest lucru asigură pe lângă reducerea disconfortului, îmbunătățirea somnului, ameliorarea simptomelor de depresie, creșterea calității vieții, a performanțelor profesionale și ajută persoana în cauză să își reia cursul normal al vieții.

În acest scop, paracetamolul sau acetaminofenul reprezintă analgezicul cel mai frecvent prescris pentru gestionarea durerii în cazul afecțiunilor acute sau cronice dureroase. Desi protocoalele clinice recomandă paracetamolul sau combinația paracetamol/ opioid pentru tratarea durerii de natură neuropată și nu numai, eficiența sa este în continuare incertă.

Potrivit unei analize Cochrane care a evaluat efectele administrării de paracetamol în cazul durerii lombare non-specifice, utilizarea acestui medicament este considerată ineficientă.

Meta-analiza a inclus un număr de 1,825 participanți la 2 studii clinice.

Conform rezultatelor obținute, paracetamolul nu manifestă beneficii suplimentare asupra calității vieții, funcționalității fizice, a percepției globale cu privire la recuperare, respectiv asupra calității somnului pe parcursul desfășurării studiului, la pacienții cu dureri lombare acute.

De asemenea, nu au fost înregistrate diferențe în legătură cu efectele adverse și gradul de aderență la tratament, comparativ cu placebo. În ceea ce privește eficiența parcetamolului asupra reducerii imediate a durerii cronice, nu există dovezi conclusive.

Paracetamolul este sigur pentru sănătate?

Deși acetaminofenul este utilizat de aproximativ jumătate de secol, concluziile cu privire la siguranța administrării acestuia sunt împărțite:
  • utilizarea paracetamolului a fost asociată cu majorarea mortalității și a incidenței evenimentelor cardiovasculare (infarct miocardic, atac vascular cerebral, moarte subită), cu efecte adverse gastrointestinale (ulcere și complicațiile aferente) și cazuri de insuficiență renală;
  • administrarea în dozele recomandate a paracectamolului (inferioare valorilor corespunzătoare supradozajului) a fost asociată cu dublarea cazurilor de insuficiență hepatică acută care au necesitat transplant, comparativ cu utilizarea medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene;
  • în cazul pacienților care au urmat un tratament cu paracetamol s-a remarcat o probabilitate de 4 ori mai mare ca aceștia să prezinte valori anormale la testările pentru funcția hepatică.

Cu toate acestea, îngrijorarea cu privire la utilizarea paracetamolului ca antialgic cu spectru larg nu se datorează efectelor secundare, ci utilizării necontrolate a acestuia, în cantități apreciate la câteva sute de tone pe an, în ciuda avertismentelor emise de autoritățile de sănătate publică.

În concluzie, este paracetamolul un remediu pentru durere eficient și sigur?
Nu există un răspuns ușor la această întrebare. Însă, administrarea responsabilă la recomandarea medicului a paracetamolului ar putea preveni costurile financiare inutile, risipa resurselor medicale și implicit, apoate preîntâmpina potențialele efecte adverse asupra sănătății sau chiar eșecul terapeutic. 

Sursa: Evidently Cochrane

Data actualizare: 21-02-2021 | creare: 17-08-2016 | Vizite: 6081
Bibliografie
Paracetamol: widely used and largely ineffective, link: https://www.evidentlycochrane.net/paracetamol-widely-used-ineffective/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm
  • Paracetamolul ar putea influența percepția empatică a durerii
  • Expunerea prenatală la paracetamol ar putea crește riscul copilului pentru ADHD și autism
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum