Ești ceea ce au mâncat părinții tăi!

©

Autor:

Ești ceea ce au mâncat părinții tăi!
Un nou studiu relevă importanța comportamentului alimentar la părinți pentru sănătatea copiilor, reinterpretând expresia Ești ceea ce mănânci.

Echipa de cercetători de la Helmholtz Zentrum München a folosit șoareci care au devenit obezi și au dezvoltat diabet tip 2 în urma unei diete bogate în grăsimi. Urmașii acestora au rezultat în urma fertilizării în vitro, iar sarcina au purtat-o mame-surogat, astfel încât trăsăturile moștenite au fost transmise doar prin celulele reproducătoare: ovocite și spermatozoizi.

Rezultatele studiului au arătat că informațiile transmise de ovocite si spermatozoizi au dus la obezitate severă. Astfel, moștenirea tulburărilor metabolice pe cale epigenetică ar putea fi o explicațe pentru creșterea dramatică a cazurilor de diabet la nivel mondial, de vreme ce rapiditatea cu care s-au multiplicat cazurile de obezitate nu ar putea fi explicată prin mutațiile genelor.

Totodată, datele studiului au confirmat faptul că moștenirea maternă are o contribuție mai mare la schimbarea metabolismului moștenitorilor, față de moștenirea paternă.

În contrast cu genetica, termenul epigenetică se referă la moștenirea trăsăturilor care nu sunt determinate de secvența primară a ADN-ului. Până acum, transcripțiile ARN și modificările chimice ale cromatinei au fost considerate purtătoare a informației epigenetice.


Sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-01-2019 | creare: 15-03-2016 | Vizite: 1652
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  •