Eucalipt albastru - Eucalyptus globulus

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Eucalyptus globulus

Denumire populara: eucalipt albastru

Habitat: Victoria si Tasmania in Australia, naturalizat in SUA, sudul Europei, etc.

Partile utilizate: Frunzele si uleiul distilat din acestea.

Actiune: Antimicrobian, antispastic, expectorant, stimulant, antipiretic (remediu contra febrei).

Indicatii terapeutice: Eucaliptul albastru a fost utilizat multa vreme pentru febra intermitenta. Frunzele au fost folosite cu succes ca tonic si stimulant usor pentru stomac, in constipatie atonica, infectii la stomac si febra tifoida, precum si laringita, astm, bronsita cronica, tuse convulsiva, inflamatie cronica a vezicii urinare. Mai recent planta a fost recomandata ca diuretic in tratarea hidropiziei.

Atat frunzele cat si uleiul sunt excitanti si odorizanti, utilizati local pentru afectiuni pulmonar cu expectoratie urat mirositoare, leucoree, rani si ulceratii, lohii (scurgere din uter in timpul lauziei), septicemie, cangrena. Frunzele pot fi aplicate singure, direct, sub forma de cataplasma, sau in combinatie cu alte parti ale plantei.

Frunzele de eucalipt se pot consuma sub forma de tigari, pentru a ameliora catarul pulmonar, astmul si alte afectiuni ale aparatului respirator. Mierea de eucalipt, facuta de albine din florile de eucalipt, este recomandata pentru afectiuni parazitare si de putrefactie, gonoree, febra si boli catarale. Actioneaza ca sedativ pentru inima si creste eliminarea de acid uric.

Combinatii: Uleiul de eucalipt albastru se combina deseori cu cimbrul de cultura.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de frunze si se lasa la infuzat 10-15 min. Tinctura -1 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 24-04-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5239
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!