Eugen Nicolaescu: Declaratiile farmacistilor si distribuitorilor de medicamente sunt surprinzatoare

Data publicării: 06-04-2007

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera ca declaratiile facute joi de farmacisti si distribuitorii de medicamente, potrivit carora vor ataca in justitie ordinul ministrului privind descentralizarea programelor pentru diabet, oncologie si post-transplant, sunt surprinzatoare.
 Ministrul a mentionat ca acestia s-au intalnit cu el si cu reprezentantii CNAS inainte cu o saptamana de emiterea si de intrarea in vigoare a ordinului, iar la intalnirea respectiva s-a atras atentia distribuitorilor si farmacistilor ca hotararea de Guvern va intra in vigoare la 1 aprilie. El a mai precizat ca acestia au fost informati ca mediul de calcul al preturilor a fost stabilit cu importatorii si producatorii de medicamente si ca nivelul preturilor este valabil pentru maxim doua luni, urmand ca in acest interval sa aiba loc discutii cu producatorii si cu distribuitorii, importatorii si farmacistii pentru punerea la punct a unui nou sistem de stabilire a preturilor.
 Ministrul Sanatatii a subliniat ca hotararea de Guvern care prevede reorganizarea programelor nationale de sanatate  a fost in dezbatere pe site-ul ministerului in perioada 1-31 martie, potrivit Legii transparentei, si ca este evident ca toata lumea stia ca se vor descentraliza, si atunci nu a protestat nimeni.
 "Se stia ca proiectul propune desfacerea medicamentelor prin farmacii cu circuit deschis. Ordinul ministrului pe care farmacistii si distribuitorii cer sa-l suspendam stabileste doar normele tehnice ale hotararii pe care o cunoaste toata lumea. Ca atare, este o atitudine rauvoitoare si necinstita", a remarcat Nicolaescu.
 El a adaugat ca lipsa de medicamente aferenta celor trei programe cuprinde toate tipurile de medicamente necesare pentru tratarea gratuita a bolnavilor.
 Ministrul sanatatii considera ca din punctul de vedere al ministerului transparenta a fost totala si, mai ales, s-a dorit protectie si acces al cetatenilor la medicamente.
 "Sunt surprins si deceptionat de modul in care au reactionat distribuitorii si farmacistii, mai ales ca acestea au fost segmentele din sistem cu care am avut cele mai multe consultari de la preluarea mandatului", a adaugat ministrul.
 El a mentionat ca demersul farmacistilor este si mai de neinteles, pentru ca ei vor castiga din aceasta descentralizare vanzari de 3.700 miliarde ROL cu un profit de peste 55 miliarde ROL.
 "Daca nu descentralizam programele, nu castigau nimic. Acest castig se suprapune peste datele si bilantul din 2006 din care rezulta ca majoritatea farmaciilor au profituri substantiale", a mentionat Nicolaescu.
 El a precizat ca in 2006 medicamentele din program au avut adaos comercial de 0%, iar acum li s-a propus 1,5%.
 "in conditiile in care am crescut in 2007 cu 18% medicamentele compensate si gratuite este evident ca descentralizarea acestor programe nu afecteaza profitabilitatea firmelor", a subliniat Eugen Nicolaescu, adaugand ca "dar asa cum hienele sunt gramada cand miroase a sange, lucrurile se precipita acum cand miroase a bani multi".
 Ministrul si-a aratat toata disponibilitatea pentru continuarea dialogului si i-a invitat vineri sa lamureasca, sa clarifice problemele, astfel incat sa asigure medicamentele cetatenilor. El a mai aratat ca a anticipat reactiile dure din partea distribuitorilor si tocmai de aceea a dispus ca medicamentele din programele de diabet, oncologie si post-transplant sa fie distribuite in continuare, pana pe 15 aprilie, prin farmaciile cu circuit inchis din spitale, acest termen putand fi prelungit daca va fi nevoie. El a precizat ca bolnavii vor gasi medicamente in farmacii cu circuit inchis fara probleme insa, din pacate, vor fi din din nou pusi pe drumuri cateva saptamani.

 

Sursa: Rompres

06-04-2007, Vizualizari 695
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.