Eugen Nicolaescu: Medici din Ungaria au venit sa lucreze in Romania

Data publicării: 17-11-2007

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa organizata la Targu Mures, ca au inceput sa vina sa lucreze in spitalele din Romania medici si asistente medicale din Ungaria, transmite corespondentul ROMPRES.
    "Din ce stiu eu, au inceput sa vina in Romania medici si asistente medicale din Ungaria sa lucreze la noi, ceea ce inseamna o alta abordare. Nu mai avem diferente mari de salarizare la medici, intre Romania si Ungaria, si incepem sa avem conditii de spitalizare poate mai bune ca in Ungaria", a subliniat Nicolaescu.
    Ministrul a precizat ca sunt multe sectii medicale in zona Oradea, Arad, Timisoara care dovedesc ca si in Romania exista spitale de nivel european.
    Acesta a aratat ca in urma acordului incheiat intre Guvernele Romaniei si Ungariei de liberalizarea a pietei muncii in tara vecina nu poate sa faca o predictie separata pentru sectorul medical, in afara cadrului general, in privinta migrarii medicilor.
    "Cred ca cei care erau interesati sa lucreze in Ungaria au putut merge si pana acum si nu i-a oprit nimeni. Dupa statisticile prezentate de premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, la sedinta comuna ale celor doua guverne de la Sibiu, in anul 2007 a scazut numarul cetatenilor romani care se duc sa lucreze in Ungaria", a precizat Nicolaescu.
    Ministrul Sanatatii Publice a precizat ca, din acest motiv, Ungaria deschide piata de munca in 2008, fiindca sunt convinsi ca vor avea o absortie foarte mica de forta de munca din Romania.
    În privinta sondajului prezentat de presa referitor la migratia medicilor si asistentelor medicale peste hotare, Eugen Nicolaescu a sustinut ca "este un sondaj manipulator, care nu trebuie luat in consideratie".
    "Sondajul a fost prezentat de presa oponenta a Guvernului, ca cealalta parte a presei nu s-a ocupat de subiect, pentru ca nu pune nimeni pret pe respectivul sondaj. Este adevarat ca avem o problema in Romania in toate sectoarele de activitate cu migrarea fortei de munca", a sustinut Eugen Nicolaescu.
    Ministrul a mai precizat ca fiecare tara care a intrat in UE a trecut prin aceasta situatie, iar Polonia, Cehia, Ungaria au avut, la un moment dat, 10-12% din populatie care a emigrat dupa integrare.
    "Noi avem avem o migratie de 3,6-4%, deci sa spunem ca suntem cu mult inferiori celorlaltor tari", a subliniat Nicolaescu.
    El a mai spus ca tendinta de plecare este ingrijoratoare, mai ales ca exista spitale in Romania care de ani de zile nu au forta de munca specializata si sunt localitati care nu au de 10 ani medici de familie.
     Nicolaescu a avansat si o serie de solutii prin care se incearca combaterea migratiei in randul cadrelor medicale, cum ar fi cresterea salarizarii personalului medical, a medicilor rezidenti.
    "Al doilea lucru este sa imbunatatim conditiile de munca, fiindca am inceput un program mare de investitii, 2007 este un program ambitios, iar 2008 va fi si mai ambitios ca investitii, localuri noi, aparatura medicale, instrumentar etc", a aratat ministrul.
    Eugen Nicolaescu a precizat ca o a treia solutie ar fi introducerea de rezidentiat pe post si pregatirea de asistenti medicali pe post pentru specialitatile deficitare, pentru localitatile cu lipsa de personal, deoarece acestea vor produce efecte in timp si nu imediat.
17-11-2007, Vizualizari 529
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.