Europa are o noua arma de contracarare a terorismului: detectivii orbi

Data publicării: 30-11--0001

Sacha van Loo / 36 de ani / nu este un politist obisnuit: poarta un baston alb in loc de arma si dintr-o inregistrare poate sesiza daca suspectul conducea un Peugeot, o Honda sau un Mercedes.
    Van Loo este una din noile "arme" impotriva luptei globale impotriva terorismului si a crimei organizate: un Sherlock Holmes orb ale carui abilitati ii permit sa gaseasca indicii pe care detectivii vazatori nu le vad, noteaza Dan Bilefsky intr-un editorial semnat pentru cotidianul The International Herald Tribune.
    "Faptul de a fi orb m-a fortat sa imi dezvolt alte simturi, asa ca puterea mea ca detectiv sta in urechile mele”, marturiseste van Loo, intr-un interviu acordat din biroul sau din sediul Politiei Federale Belgiene.
    Van Loo, un barbat subtire, orb din nastere, este unul dintre cei sase politisti ai unei unitati de politisti orbi, specializata in transcrierea si analiza inregistrarilor din anchetele penale. Un talentat lingvist, care a invatat sarbo-croata de placere, van Loo se plange ca nu poate sa poarte o arma sau sa faca arestari, insa simtul sau auditiv extrem de dezvoltat l-a facut pe unul din directorii de la Politia Federala sa ii compare capacitatea sa de observatie cu cea a unui ”super-erou”.
    Atunci cand politia intercepteaza un suspect de terorism care da un telefon, van Loo poate identifica din tonurile tastelor telefonului despre ce numar este vorba. De asemenea, ascultand ecoul vocii, politistul poate vedea daca telefonul a fost dat din holul unui aeroport sau dintr-un restaurant aglomerat. Dupa ce, recent, politia belgiana a petrecut ore intregi chinuindu-se sa identifice un traficant de droguri dupa o inregistrare, s-a ajuns la concluzia ca acesta era marocan. Van Loo, cu ”biblioteca sa de accente in cap”, a avansat ipoteza ca acesta ar fi albanez, rezultat confirmat ulterior dupa arestarea traficantului. 
    "Trebuie sa imi antrenez urechile pentru a sti unde ma aflu. Este o problema de supravietuire sa traversezi strada sau sa te urci in tren”, povesteste el.
    Ideea echipei de politisti orbi i-a venit lui van Thielen, dupa ce a auzit de un ofiter orb de politie din Olanda si si-a dat seama ca orbii pot fi mai buni decat politistii vazatori atunci cand vine vorba de ascultarea si interpretarea inregistrarilor.  Ideea sa s-a materializat dupa ce guvernul belgian a adoptat in urma cu cativa ani o lege in care oferea politiei puteri extinse de a se folosi de inregistrari, in investigarea a 37 de domenii de infractiuni, printre care terorismul, crimele, crima organizata si rapirea de minori.
    Desi initial s-a confruntat cu scepticismul colegilor vazatori, unitatea de politisti nevazatori si-a castigat aprecierea colegilor, dupa ce acestia au recunoscut ca orbii au urechile mult mai antrenate pentru a distinge vocile prezente pe inregistrarile luate din casele suspectilor, de obicei camuflate de un sunet de fond puternic. 
    Alain Grignard, unul dintre ofiterii pe probleme de contraterorism la Politia Federala din Bruxelles, amintea ca inregistrarile s-au dovedit esentiale in arestarile recente facute in cadrul unei largi retele teroriste in Belgia care recruta insurgenti pentru Irak.
    Dincolo de simtul sau auditiv extrem de dezvoltat, van Loo este un translator profesionist care vorbeste sapte limbi, printre care rusa si araba, atribute care i-l fac indispensabil lui Grignard, de vreme ce il pot ajuta sa diferentieze, spre exemplu,  intre un suspect marocan si unul egiptean.
    Politia belgiana a fost uimita de numarul de aplicanti orbi calificati pentru posturile scoase la concurs. Obtinerea unui punctaj bun la testul auditiv a fost o preconditie pentru obtinerea postului, la fel si faptul de a fi cel putin 33 la suta orb. Seful politiei Van Thielen povesteste ca au fost nevoiti sa refuze zeci de aplicanti a caror vedere era prea buna, inclusiv pe un ”orb” care a venit la interviu conducand propria masina.
    Recrutarea de orbi s-a dovedit dificila din alte puncte de vedere. Deoarece acestia sunt folositi exclusiv pentru ascultarea inregistrarilor, nevazatorilor li s-a oferit un statut special, in conformitate cu o lege adoptata in 2006, in cadrul careia, pentru munca de cercetare judiciara, civililor li se pot oferi unele din atributiile politiei, fara a li se permite insa sa poarte arme sau sa faca arestari.
    Van Thielen, un veteran al politiei, s-a confruntat si cu opozitia altor veterani, care suspectau ca admiterea unor colegi orbi s-ar dovedi o povara. Alti politisti au sustinut ca se vor simti ciudat in fata unor orbi si s-au intrebat daca spunandu-le ”au revoir” /”la revedere”/ nu ii vor ofensa.
    Nu a fost vorba doar de schimbarea atitudinilor. Sediile politiei au fost echipate cu lifturi cu comanda vocala, in plus, fiecare politist din echipa de nevazatori a primit un calculator de 10.000 de euro echipat cu tastatura Braille si cu un sistem vocal capabil sa transmita imaginile prin sunete.
    Cand iese din sectia de politie, van Loo poarta cu el un sistem de orientare oferit de politie care il directioneaza spre destinatie, strada cu strada.
    Tatal a doi copii, van Loo crede ca succesul sau se datoreaza parintilor sai care l-au invatat sa fie inca din copilarie independent. Abilitatea sa de a se adapta a fost  impulsionata de faptul ca a urmat un liceu normal, alaturi de cursurile unei scoli pentru nevazatori unde a invatat cum sa se deplaseze cu ajutorul bastonului si sa citeasca rusa in Braille. Pentru a se relaxa, van Loo schiaza, calareste si canta la lauta arabeasca.
Sursa: Rompres, Vizualizari 2390
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.