Exerciții pentru mușchii pieptului

Exerciții pentru mușchii pieptului

©

Autor:

Exerciții pentru mușchii pieptului
Nu doar doamnele îÈ™i doresc un corp cât mai aproape de ideal, cu forme care să concureze perfecÈ›iunea, ci È™i domnii È›intesc către muÈ™chi tonifiaÈ›i È™i sculptaÈ›i.

DorinÈ›a de a avea un corp „lucrat” poate fi transformată în realitate cu perseverență È™i multă muncă. Cea mai sigură cale de a obÈ›ine muÈ™chi lucraÈ›i sunt exerciÈ›iile dedicate fiecărei grupe în parte. În articolul de față vă prezentăm tot ce v-ar putea interesa când vine vorba de exerciÈ›ii pentru muÈ™chii pieptului.

Ce trebuie să È™tim înainte de a începe exerciÈ›iile

Întâi de toate, e important de precizat că zona pieptului reuneÈ™te două grupe de muÈ™chi: pectoralul superior, care acoperă cea mai mare parte a claviculei È™i sternului È™i se întinde până în zona braÈ›ului È™i pectoralul inferior, cu o formă triunghiulară, situat în zona de jos a sternului.

În momentul în care lucraÈ›i aceÈ™ti muÈ™chi, sunt antrenaÈ›i în mod involuntar È™i muÈ™chii umărului È™i cei ai braÈ›elor, astfel că efectele exerciÈ›ilor sunt cu atât mai complexe, mai ales dacă sunteÈ›i interesaÈ›i È™i de eliminarea unor kilograme în plus.

Oricât de motivaÈ›i aÈ›i fi în atingerea cu rapiditate de obiectivelor pe care vi le-aÈ›i fixat, trebuie să respectaÈ›i următorele principii:
• începătorilor le este recomandat să îÈ™i aleagă unul sau două exerciÈ›ii, pe care să le execute în maximum două seturi, cu câte 12-16 repetări;
• cei mai experimentaÈ›i pot lărgi numărul de exerciÈ›ii, făcând câte două sau trei seturi a câte 8-12 repetări.
• puteÈ›i exersa zona pieptului de cel mult trei ori pe săptămână, însă nu în zile consecutive;
• în cazul în care utilizaÈ›i greutăți mari, e bine să exersaÈ›i de două ori pe săptămână, cu pauze de două sau trei zile între ele;
• pentru a vă alege corect greutățile de care vă serviÈ›i, încercaÈ›i în aÈ™a fel încât acestea să vă permită să realizaÈ›i numărul de repetări indicat mai sus, fără a vă simÈ›i extenuaÈ›i.

Exerciții pentru pectoralul superior și mediu

• Împingerile din poziÈ›ia culcat

Împingerile din poziÈ›ia culcat, cu ajutorul greutăților, reprezintă cel mai practicat exerciÈ›iu pentru piept È™i poate fi practicat fie pe o bancă înclinată, lucrând cu precădere zona superioară a pieptului, fie pe o bancă orizontală, pentru zona pectoralului mediu.

ExerciÈ›iul presupune poziÈ›ionarea coatelor în unghi de 90 de grade, la nivelul piepului È™i ridicarea graduală a braÈ›elor până acestea sunt complet întinse. BraÈ›ele revin apoi la poziÈ›ia iniÈ›ială È™i se repetă exerciÈ›iul în funcÈ›ie de nivelul de experimentare.
Pentru împingeri pot fi fie folosite gantere, fie o bară cu greutăți detaÈ™abile.

Trebuie să fiÈ›i atenÈ›i ca în cazul în care folosiÈ›i o bară cu greutăți, aceasta să nu atingă pieptul, pentru a evita accidentările È™i întinderile musculare la nivelul umărului. De asemenea, revenirea la poziÈ›ia iniÈ›ială trebuie să se facă treptat È™i lin, fără miÈ™cări bruÈ™te.

• Întinderile de tip „fluture”

Întinderile de tip „fluture” reprezintă un tip de miÈ™care mai izolată decât împingerile. E recomandat să alegeÈ›i greutăți ceva mai mici È™i să fiÈ›i atenÈ›i în special la miÈ™carea de revenire, pentru a nu pierde controlul asupra acestora.

Întinderile „fluture” pot fi executate, la fel ca È™i împingerile, atât la orizontală, cât È™i pe bancă înclinată È™i chiar È™i în poziÈ›ie È™ezut, pe un scaun sau folosind un aparat de fitness special.
ExerciÈ›iile executate din poziÈ›ia È™ezut au avantajul de a izola muÈ™chii mâinilor, evitând un efort suplimentar pentru această zonă È™i concentrându-se pe pectorali È™i pe muÈ™chii spatelui.

Se execută astfel: aÈ™ezaÈ›i în poziÈ›ia optată (orizontal, înclinat sau È™ezut) È™i cu greutățile potrivite în palme, întindeÈ›i braÈ›ele deasupra pieptului, până au o o poziÈ›ie paralelă unul față de celălalt. Cu o miÈ™care graduală, coborâÈ›i braÈ›ele până sunt la acelaÈ™i nivel cu pieptul, păstrând coatele puÈ›in îndoite. RepetaÈ›i.

Trebuie să fiÈ›i foarte atenÈ›i ca în momentul în care coborâÈ›i braÈ›ele, să nu lăsaÈ›i greutățile să vă tragă în jos, pentru că s-ar putea să vă suprasolicitaÈ›i cotul È™i să riscaÈ›i accidentări. Se impune precauÈ›ie È™i la ridicări, urmărind să nu pierdeÈ›i controlul asupra greutăților.

• Flotările

Flotările sunt printre cele mai cunoscute exerciÈ›ii, antrenând aproape întregul corp: pectoralii, muÈ™chii abdominali, muÈ™chii spatelui È™i ai umerilor, tricepÈ™ii (situaÈ›i în partea din spate a braÈ›elor).
Avantajul este acela că nu necesită echipament suplimentar È™i că pot fi executate într-o varietate de poziÈ›ii: pe vârful picioarelor (cele clasice), pe genunchi ori cu ajutorul unei mingi medicinale.

Pentru a executa flotările clasice, trebuie să vă aÈ™ezaÈ›i paralel cu solul, sprijinându-vă pe palme, plasate un pic în afara liniei umerilor. Genunchii trebuie să fie complet întinÈ™i, echilibrul fiind menÈ›inut pe vârful degetelor de la picioare. Întregul corp trebuie să fie poziÈ›ionat în linie dreaptă, de la cap până la picioare.
MiÈ™carea este de a îndoi braÈ›ele uÈ™or, până formează un unghi de 90 de grade, coborând în acest timp È™i corpul.

Dacă întâmpinaÈ›i dificultăți (mai ales la început), puteÈ›i recurge la versiunea adaptată a flotărilor, cea cu susÈ›inere în unul sau ambii genunchi. Această variantă menajează spatele È™i face flotările mai uÈ™or de executat.
În timpul execuÈ›iei flotărilor, trebuie avut grija ca gâtul să fie aliniat cu restul corpului, pentru a evita durerile ulterioare.

OptaÈ›i pentru calitate, nu pentru cantitate, asta însemnând că e de dorit să executaÈ›i corect flotările, chiar dacă realizaÈ›i un număr mai mic, decât să vă suprasolicitaÈ›i inutil.

Exercițiile pentru piept, recomandate și femeilor

Chiar dacă sunt practicate cu precădere de către bărbați, exercițiile care antrenează mușhii pieptului sunt recomandate și femeilor, mai ales acelora cu exces ponderal, care au slăbit brusc sau abia au născut.

Un antrenament regulat al pieptului, în cazul femeilor, ajută la definirea unei posturi mai frumoase È™i mai sănătoase È™i are un efect de lifting asupra sânilor.

Desigur, femeilor le este recomandat să lucreze cu greutăți mai mici decât încazul bărbaÈ›ilor, pentru a evita dezvoltarea în exces a masei musculare în această zonă È™i dobândirea unui aspect dizgraÈ›ios.

Cheia în antrenamentul muÈ™chilor pieptului, ca È™i în orice alte exerciÈ›ii, o reprezintă moderaÈ›ia, pentru a evita contrariul rezultatelor aÈ™teptate. De asemenea, e recomandat să variaÈ›i, experimentând tipuri diferite de exerciÈ›ii la fiecare patru săptămâni, pentru a evita stagnarea È™i implicit, posibilitatea de a vă simÈ›i descurajat.

Data actualizare: 26-02-2014 | creare: 30-05-2013 | Vizite: 12465
Bibliografie
1 - Your Best Chest.Working your chest muscles, link: https://exercise.about.com/cs/weightlifting/a/bestchest.htm
2 - Exercises for Your Chest, link: https://exercise.about.com/library/blsamplechest.htm
3 - Chest Exercises - Pushups, Chest Presses and Chest Flies, link: https://exercise.about.com/od/exerciseworkouts/ss/chestexercises_5.htm
4 - Chest Exercises - Barbell Bench Press, link: https://www.shapefit.com/chest-exercises-barbell-bench-press-medium-grip.html
5 - Chest Fly with Dumbbells, link: https://exercise.about.com/od/exerciseworkouts/ss/chestexercises_8.htm
6 - Pushups, link: https://exercise.about.com/od/exerciseworkouts/ss/chestexercises_3.htm
7 - Chest Exercises to Help Tone and More, link: https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/chest-exercises-help-tone
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum