Exerciții pentru reducerea celulitei

©

Autor:

Exerciții pentru reducerea celulitei
Celulita este poate cel mai mare dușman al femeilor, care revine în atenție mai ales în anotimpul cald, când temperaturile ridicate și atmosfera de vacanță impun ținute mai lejere.

Pielea cu „aspect de coajă de portocală” afectează peste 80% din femei și, deși combaterea ei e o luptă pe termen lung, nu e o misiune imposibilă, dacă urmăm o disciplină fizică aparte.

Întâi de toate, ce este celulita?

Celulita se prezintă sub forma unor „pachete” de grăsime care se depun chiar sub stratul exterior al epidermei, cauzând bine-cunoscutul aspect denivelat al pielii.

Este bine să avem în vedere că nu numai persoanele supraponderale au celulită, ci chiar și cele slabe, și asta pentru că nu doar grăsimea joacă un rol în formarea acesteia. Felul în care sunt dispuse fibrele de colagen - vertical, în cazul celor mai multe femei, permite depozitarea acestor „pachete” de grăsime în „buzunarele” pe care le formează.

Celulita este o problemă influențată atât de stilul de viață individual, cât și de organism și de moștenirea genetică. Alți factori favorizanți sunt și arderile metabolice, dereglările hormonale, deshidratarea.

De regulă, cele mai afectate zone sunt șoldurile, coapsele și fesele, dar celulita poate apărea și pe sâni, abdomen și brațe. În formele ei ușoare, celulita poate fi observată doar atunci când pielea este presată, însă în unele cazuri este foarte vizibilă.

Cum poate fi ținută celulita sub control?

Vestea proastă este că nu poți face ca celulita să dispară ca prin minune, indiferent ce promisiuni fac produsele „magice” din reclame. Nu există creme, loțiuni sau pastile care să o elimine; aceste soluții cosmetice pot cel mult să îmbunătățească aspectul pielii, conferindu-i, grație ingredientelor emoliente, un aspect mai hidratat și mai tonifiat. Mai poți apela, după disponibilitatea financiară și de timp pe care o ai, și la proceduri precum sauna, masaj limfatic, electrostimulare, împachetări cosmetice etc.

Ce ține de fiecare persoană în parte este adoptarea unui regim alimentar echilibrat, redus în lipide și glucide, evitarea dietelor drastice, hidratarea corespunzătoare (e recomandat să bei minimum doi litri de lichide zilnic) și, poate cel mai important, un program activ, care să încludă exerciții fizice special destinate zonelor cu probleme.

De ce sunt importante exercițiile fizice în ameliorarea celulitei

Celulita se formează îndeosebi în zonele de pe corp cu o circulație deficitară, de aceea, sângele trebuie pus în mișcare. Cea mai bună metodă de a face asta este de a practica exerciții fizice care nu doar intensifică circulația, dar apropie și fibrele de colagen din stratele profunde ale pielii și te ajută în același timp să reduci masa de grăsime și să-ți tonifici mușchii.

Exerciții fizice eficiente pentru celulita

Dacă nu ești obișnuită cu efortul fizic, e recomandat pentru început să mergi mai mult pe jos și să grăbești pasul, pentru a te acomoda. Mai apoi, poți căuta sporturi și activități care să-ți facă plăcere și să te ajute efectiv să te tonifiezi și să reduci celulita.

Practic, trebuie să urmezi două principii de bază: exerciții cardio pentru eliminarea grăsimilor și exerciții de forță pentru mușchi supli și piele tonifiată.

Exerciții cardio

Pentru a pierde în greutate și a elimina în acest fel depozitele de grăsime responsabile pentru acumularea celulitei, poți apela la exerciții aerobice, precum: alergatul, pedalatul sau înotul. Practicând unul sau mai multe dintre aceste sporturi, îți vei accelera metabolismul și vei antrena grupe mari de mușchi, intensificând circulația și irigând zonele afectate. Medicii recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice în fiecare zi, la intensitate medie.

Genuflexiuni și fandări

Pentru a acționa local asupra zonelor afectate de celulită, precum fesele și coapsele, genuflexiunile și fandările se dovedesc foarte eficiente. Genuflexiunile acționează asupra părții dorsale a corpului, dar și a abdomenului, activând mușchii din aceste zone și arzând grăsimile.

Pentru a executa corect genuflexiunile, trebuie să te asiguri că ai o poziție dreaptă a spatelui și că picioarele sunt suficient de depărtate. E recomandat să întinzi mâinile în față, paralel cu linia solului și să te folosești de o minge medicinală sau de două gantere cu greutatea de 1-2 kilograme. Coboară încet pe vine, păstrându-ți spatele drept, pentru cinci secunde și apoi revino la poziția inițială. Repetă mișcarea de cât mai multe ori.

Fandările au același efect tonifiant ca și genuflexiunile, numai că iți vor lucra cu precădere mușchii picioarelor și ai feselor. Fandările necesită să ai spatele și pieptul drepte și să-ți încordezi mușchii abdominali. Fandările presupun îndoirea unui picior în față, la unghi de 90 de grade și a celuilalt în spate. Mișcarea următoare este de a întinde ușor genunchiul piciorului din spate, păstrându-l pe cel din față la același unghi inițial. Menține poziția timp de cinci secunde și repet-o pentru ambele picioare de mai multe ori.

Alergat

Alergatul te va juta în primul rând să-ți îmbunătățești starea de sănătate, să ajungi la silueta mult dorită, având o piele tonifiată și o musculatură puternică.
Într-o oră de alergat poți să arzi și până la 1.500 de calorii, asta depinzând, desigur, de metabolism și de intensitatea efortului.

Înot

Înotul este una din cele mai sigure căi de a slăbi și de a-ți sculpta corpul într-un mod armonios, reducând celulita și aspectul neregulat al pielii. În timp ce înoți, apa exercită presiune asupra țesuturilor tale și le netezește, accelerând arderea de grăsimi și intensificând circulația sângeului. De aceea, înotul arde mult mai multe calorii decât exercițiile pe uscat, apa fiind mai densă ca aerul. Partea interesantă e că acest tip de activitate antrenează exact zonele problematice, cel mai afectate de celulită de obicei: coapsele și fesele.

Orice ai alege, încearcă să faci mișcare cu plăcere și perseverență. Cu răbdare și în combinație cu o dietă echilibrată, exercițiile fizice te vor ajuta să combați nedorita celulită și să ai corpul pe care ți-l dorești!

Data actualizare: 09-11-2019 | creare: 30-05-2013 | Vizite: 5647
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Sport, fitness:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Sport, fitness